The first 10 years are the toughest


The Laddie Ten luidde het begin van een nieuw tijdperk in. Toen de deuren van Bruichladdich opnieuw geopend werden door een team rond Mark Reynier en Simon Coughlin, plande men reeds een tienjarige. Toen deed leeftijd er nog toe…

In 2011 was het dan eindelijk zover en kon het vernieuwde Bruichladdich eindelijk zijn Laddie Ten aan het grote publiek voorstellen. Het succes van Bruichladdich ging niet onopgemerkt voorbij. Rémy Cointreau kwam op de proppen met een grote zak geld (58 miljoen pond). Eén man stemde tegen, Mark Reynier. Het begin van een nieuw tijdperk betekende meteen het einde voor de man die de heropstanding belichaamde.


Identiteitskaart

  • Bruichladdich Distillery, Bruichladdich (Islay)
  • 10 jaar oud
  • 46% ABV
  • ongekleurd en unchillfiltered

Proefnotities

The Laddie Ten rijpte enkel op Amerikaans eik. De kleur kan je het best omschrijven als strogeel met een honing-gouden randje.

De neus is overweldigend. Vanille, honing, melk, kamperfoelie en citroenthee. Gestoomde groenten (schorseneren en bloemkool) met sesamolie. Geroosterde sesamzaadjes en gekarameliseerde banaan.
Met water wordt hij zoeter. Vanille, honing, peperkoek en gezoete citroenlimonade. Melkchocolade met nootjes.

De smaak is fris, zoet en kruidig. Mandarijntjes, chocolade en houtschilfers met een vleug van tabak en noten.
Met water transformeer je The Laddie tot citroenlimonade met een vleugje peper. Naar het einde toe wordt hij droger en krijgt hij meer eikinvloeden.

De finish is droog met een zoete toets. Hij is duidelijk over één ding: Meer van dit graag!Deze Laddie Ten kaapte meer dan terecht de nodige aandacht weg. Mark Reynier legde de basis voor een nieuw en fris Bruichladdich met zijn kennis van de wijnhandel. Het concept terroir is na de overname nog steeds de basis waarop alle volgende Laddies gestoeld zijn.

Het gerucht doet nog steeds de ronde dat alle beschikbare flessen worden teruggehaald naar Islay om als een distillery-only botteling verkocht te worden. Schaarste, het age statement, een productie-onderbreking,… Er zijn vele theorieën hierover. Als je nog een fles vindt, twijfel je best niet te lang.

Hij kost nu ongeveer € 50. Wie zoekt, die vindt…