Benromach 35
Benromach lanceerde twee weken geleden een van zijn oudste whisky's tot nu toe: een 35 jaar oude single malt uit het pre-Gordon & Macphail tijdperk. Eentje die dateerde van net voor de sluiting van  het crisisjaar 1983 toen Distillers Company Limited (DCL) er de plak zwaaide. Men zou kunnen aannemen dat dit een 1980 Vintage Benromach zou zijn, tenzij sommige vaten pas in 2016 werden geleegd.

De whisky werd gedistilleerd onder de supervisie van Donald MacDonald, de voormalige Distillery Manager van Benromach. Zij vulden hun laatste vat 1983/535 af op 24 maart 1983. Toen Gordon & Macphail het boeltje overnam in 1993, kostte het hen 5 jaar (en een paar miljoen) voordat de stokerij weer operationeel kon zijn.

We mogen gerust stellen dat de Urquhart family iets fantastisch heeft verwezenlijkt. De 10 en 15 jaar oude single malts zijn beter (om maar niet te zeggen dat ze er met kop en schouders bovenuitsteken) dan de gemiddelde single malt van dezelfde leeftijd.

Identiteitskaart

  • Benromach 35
  • Benromach Distillery, Forres (Speyside)
  • 35 jaar oude single malt
  • 43% ABV
  • Gedistilleerd in 1980
Benromach last filling
De mannen die het laatste vat vulden in 1983
zetten hun namen op de muur. foto: Benromach

Proefnotities

Kleur: Barnsteen. De leeftijd wordt weerspiegeld in de traagheid van de benen op het glas.  

Neus: De eerste indrukken zijn wat stoffig. Eens het stof is gaan liggen, komt er een fruitige vloedgolf aanzetten. Ouderwetse hoestsiroop met sinaasappel. Typische sherryaroma's van dadels en vijgen. Sinaasappelmarmelade. Bijenwas en hining. Pompelmoes en oude calvados. Een houten vat gevuld met zoete en zure appeltjes. Een zachte kruidigheid komt stilaan opzetten net als een druppeltje ciderazijn.  

Een paar druppels water maken alles nog wat levendiger. Fris en fruitig met een subtiele zoete toets van kaneel. 

Smaak: Fruitig en spicy in de aanzet. Sevilla sinaasappels, sigarendoosjes, appels en groene banaan maken het pad vrij voor een zachte bittere interlude. Een wolkje van biermout dat me doet denken aan hoge gistingsbieren zoals Duvel en Omer.

Water voegt een extra dimensie van munt, chocolade en eik toe aan het geheel dat toch al niet zo slecht te noemen is. 

Afdronk: Een zachte finish maar wel eentje met een groot uithoudingsvermogen. Plakkerige sinaasappelsnoep, zwarte thee met stukjes gedroogd fruit, sinaasappel en pompelmoes. Superieure melkchocolade met munt en een verloren gelopen vlokje chilipeper. 

Prijs: £425 / €545

Benromach 35
Wat een verjaardagswhisky'tje is dit zeg!

Dit is het soort whisky dat je eraan herinnert dat er altijd nieuwe, beter of oudere smaken zijn om te ontdekken. Een dram die je eens ganse avond onder je neus kan houden zonder er nog maar aan te nippen om ervan te genieten. Zachte en elegant en toch wist hij na al die jaren in het vat zijn levendige en fruitige karakter te behouden. De kruidige eik overheerst allesbehalve het geheel.

De kansen om whisky's zoals deze te proeven zijn maar zeldzaam en dat maakt het net allemaal ietsje specialer. 

Goedkoop kan je hem niet noemen, maar wel competitief geprijsd. Mede-Spesiders zoals Balvenie 30 (£600) of Dalmore £30 dwingen je bijna om een nier te verkopen. Benromach positioneerde hem eerder in het segment van een Benriach 35 of een Old Pulteney 35. Een toppertje, zoveel is zeker!


Benromach 35

Wat denken anderen ervan?

Er zijn nog anderen die de whisky konden proeven en keuren. Google is je vriend.


Bron en afbeeldingen: Benromach.com

Sample werd ter beschikking gesteld door Benromach Distillery / Gordon & Macphail