Gegrilde kip met whiskey-gember marinade
Een doordeweeks receptje met een smakelijk sausje en een Oosters tintje van whiskey, gember en look:
gegrilde kip met whisky-gember marinade.

Je kan de marinade makkelijk een dag op voorhand maken en de kip een nachtje alle smaken laten opnemen voor een nog beter resultaat.

Ingrediënten

Voor 4 personen. Bereidingstijd: 1u20 min

  • 4 kippenfilets
  • 8 cl Four Roses bourbon
  • 5 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 3 eetlepels hoisinsaus
  • 1 theelepel limoenzeste
  • 2 eetlepels vers limoensap
  • 2 theelepels versgeraspte gember
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • 2 teentjes look, geplet
  • Cooking spray
  • 1 eetlepel water
  • 1/2 theelepel maizena
  • 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes

Bereiding

Leg elke kippenfilet tussen twee vellen huishoudfolie en rol of sla ze plat met respectievelijk een deegrol of een vleeshamer.

Doe de bourbon, sojasaus, bruine suiker, hoisinsaus, limoenzeste en sap, gember, sesamolie, chilivlokken en geplette look in een kom en maak er een mooi papje van. Giet twee derde van de marinade in een diepvrieszak en doe er de kippenfilets bij. Sluit af en laat minstens één uur in de koelkast marineren.

Zet een grillpan op het vuur met een klein beetje olie. Neem de kippenfilets uit de zak en gooi ze (zachtjes natuurlijk) in de pan. Kleur ze mooi bruin aan beide zijden en zet het vuur zachter. Laat een kleine 10 minuutjes afgedekt garen. Haal de kippenfilets uit de pan en snijd ze diagonaal in dunne plakjes. Dek vervolgens af met aluminiumfolie om ze warm te houden.

Doe ondertussen de marinade die je opzij gehouden hebt in een kleine sauspan. Los de maizena op in wat water en roer ze door de marinade. Laat eventjes doorkoken en blijf roeren. Bedruip de kipfilets met de saus en bestrooi met geroosterde sesamzaadjes.

Serveer met een kom rijst.

Four Roses bourbon
De smaakmaker van dienst: Four Roses bourbon.



Het originele recept kan je nalezen op My Recipes.




Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.