Lagavulin 8
Labels van een 8 jaar oude single malt van Lagavulin zijn vandaag "gelekt". Het gaat duidelijk om een whisky die de 200ste verjaardag van het merk zal vieren.

Lagavulin is de derde stokerij op het eiland Islay die 200 kaarsjes mag uitblazen in een tijdspanne van twee jaar. Een van de speciale botteling zal dus blijkbaar een 8 jaar oude whisky worden (age statement,  YES) gebotteld op 48% (+43% ABV, nogmaals YES).

Kleine hint voor de mensen van Diageo. Laat de e150 achterwege. De whisky wordt verkocht in een kartonnen doos en een groene fles. Weinig kans dat kopers zullen afgeschrikt worden door kleurverschil in batches of een té lichte kleur.
De mensen die wakker liggen van het "hé, deze whisky is precies ietsje lichter van kleur van mijn vorige"-effect zijn niet de mensen die twee flessen van verschillende batches tegelijkertijd kopen en ze naast elkaar zetten om te vergelijken. De whiskyge(e)k in de liefhebber daarentegen... die wil net die verschillen zien én proeven! Dus please, geen karamel dit keer?

Het label verwijst naar Alfred Barnards bezoek aan de Lagavulin distilleerderij zoals hij het neerschreef in zijn boek The Whisky Distilleries of the United Kingdom. Misschien vinden we meer aanwijzingen terug in de originele tekst?

De whisky zal beschikbaar zijn vanaf april 2016 en ongeveer €60 kosten.

Lagavulin 8 year old
Laga 8, ik wil je in mijn team!

Identiteitskaart

  • Lagavulin 8
  • Lagavulin Distillery, Port Ellen (Islay)
  • 8 jaar oude single malt
  • 48% ABV
  • Zal beschikbaar zijn in flessen van 50ml, 200ml, 375ml, 700/750ml, 1l en 1.75l.
Lagavulin 8

We journeyed through the village of Lagavulin. "The Mill in the valley". And no prettier or more romantic spot could have been chosen for a distillery. We tasted some eight years old before starting, which was exceptionally fine. - Alfred Barnard in The Whisky Distilleries of the United Kingdom.

Lagavulin 8
The Whisky Distilleries of the United Kingdom
Het boek waaruit Diageo stukjes tekst selecteerde

Officiële proefnotities van Lagavulin

tasting notes from Lagavulin
The official tasting notes. Source: Lagavulin
 
Het label dook vandaag op in de publieke Colas Online databank.

Update: Mark Gillespie van Whiskycast schreef een uitgebreid stuk over de nieuwe 8 jaar oude single malt van Lagavulin