Whiskybase shop Rotterdam
Een maand geleden trok ik met juffrouw C en onze mini-us naar Rotterdam voor een laatste weekendje onder ons twee (of toch weer niet). Een mooie kans die ik niet onbenut liet om even bij Whiskybase langs te gaan.

1972 invergordon whiskybase
70.000 bottles
on the wall
Whiskybase is natuurlijk gekend voor zijn gigantische database met bijna elke denkbare officiële of onafhankelijke whiskybotteling die ooit op de markt kwam. Momenteel staan er meer dan 70.000 flessen in het virtuele schap. Een gelegenheid die ze bij Whiskybase gevierd hebben met een speciale botteling: een 43 jaar oude Invergordon. Een gewoonte die ze sedert enkele jaren hebben om bij elke 10.000 bottles on the wall een eigen vat te bottelen. De Invergordon kostte slechts €145 en was dan ook in no-time uitverkocht.

De shop ligt in het noorden van Rotterdam - weg van het drukke centrum - in een gezellige buurt. Vanaf het station Rotterdam-Centraal is het ongeveer een kwartiertje stappen. De straat verbergt onder meer een gigantische kookwinkel, een Hopper Coffee en een pak vintage winkeltjes. Maar goed, we waren daar om whisky te kopen!Wat onmiddellijk opvalt in de winkel is het stijlvolle uiterlijk en ruimtegevoel. Sommige whiskyshops hebben er een handje van weg om hun winkel zo vol mogelijk te proppen zodat je amper durft te bewegen uit schrik een fles om te stoten. Bij Whiskybase is daar niks van aan. Heerlijk gewoon, om net geen dansje te kunnen doen in de winkel!

Whiskybase Rotterdam
Heerlijk om zorgeloos te kunnen rondkijken!
De keuze is dan misschien iets beperkter maar er staan toch nog dik 500 flessen te blinken in de schappen. Keuze genoeg voor de beginner en de al iets gevorderde whiskydrinker. Alle officiële bottelingen staat netjes alfabetisch geordend per whiskyregio. De onafhankelijke bottelingen van Van Wees, Gordon & Macphail en co staan in een rek apart met aan hun zijde de iets exclusievere (en dus ook duurdere) flessen. Denk maar aan een Glenfarclas Family Cask uit 1966 of de nieuwe Littlemill. De soort flesjes die vaak ook om een ander budget vragen. En als ik het goed zag, staan er ook een paar vaatjes waar je zelf een fles kan afvullen. Of het moet winkeldecoratie zijn, maar dat betwijfel ik.

Whiskybase Rotter
Voor elk budget wat wils (deze vallen helaas buiten het mijne ;-) )
Whiskybase Rotterdam
Blends, single malts, minatuurtjes en zelfs botle-yourown whiskyvaatjes.
Cees-Jan van Dijk en Menno Bijmolt kennen hun producten ook goed genoeg om je te kunnen adviseren en dé fles die bij jou past te zoeken. Of op basis van bepaalde voorkeuren zoeken ze de geschikte whisky als cadeau. Wedden dat je trouwens nooit meer met het foute cadeau aankomt? En met wat geluk kan je eerst proeven. Er staan immers een heleboel flessen open achter de toonbank.

Ik wist min of meer op voorhand wat ik wou. Dat was er eentje van hun eigen Archives bottelingen: een jonge Ledaig uit 2008. Bleek dat de nieuwe lichting flessen nog moest gelabeld worden. Dat gaf me ruimschoots de tijd om even rond te kijken en foto's te nemen. Uiteraard na netjes toestemming gevraagd te hebben aan de man achter de toonbank.

Whiskybase Rotterdam
Alle onafhankelijke bottelaars netjes bij elkaar
Maar goed, even terug naar die Archives bottelingen van Whiskybase. Voor het label gebruiken ze tegenwoordig The Fishes of Samoa. De reeks is geïnspireerd op de tekeningen van M.E. Bloch die meer dan 200 jaar geleden werden gepubliceerd in het boek Allgemeine Naturgeschichte der Fische. De kleurrijke vissen sieren sinds een paar jaar de labels van hun Archives reeks. Het vintage aandoende drukwerk en dito papier geeft het geheel nog wat extra cachet.


Daarnaast kocht ik nog een paar samples van andere Archives bottelingen (1992 Glen Keith, 1990 Glen Grant en ook een Ledaig sampletje. Daarmee hoeft de fles niet onmiddellijk open). Hieraan wijd ik binnenkort een aparte blogpost met proefnotities.

Whiskybase wordt een vaste stop bij een tripje naar Rotterdam!

Whiskybase Rotterdam winkel
Je vindt Whiskybase in Rotterdam Noord, Zwaanshals 530
op een kwartiertje wandelen van Rotterdam-Centraal station.

Website: Whiskybase

P.S. Je vindt me op Whiskybase onder de naam TastyDram.