ALT TAG
Kilchoman's 2014 European Tour was een speciale botteling voor de eerste Europese promotour van George en James Wills, de zonen van Kilchoman Distillery oprichter Anthony Wills. Ik blogde in september 2014 al over hun masterclass in BelgiĆ«. De tijd vliegt...

De European Tour botteling is in se een klassieke Machir Bay expressie maar dan gebotteld op vatsterkte in plaats van de gewoonlijke 46% alcohol. Machir Bay was de eerste whisky die een standaardexpressie werd binnen het Kilchomangamma. De naam refereert naar het prachtige desolate strand in de buurt van de Islay distilleerderij annex boerderij.

Identiteitskaart

  • Kilchoman European Tour 2014
  • Cask strength versie van Machir Bay 2014
  • Alcohol: 59.2% ABV
  • Vatting van 5 en 6 jaar oude single malt
  • 90% ex-bourbon vaten van Buffalo trace 10% olosoro sherry butts
  • Prijs: 53.00 
Kilchoman malting floor
Kilchoman mout een deel van zijn eigen gerst voor de 100% Islay whisky.  Afbeelding: Wikimedia

Proefnotities

Kleur: Goudgeel. Hij is een tikkeltje donkerder dan de standaard Machir Bay, niet ongewoon als je weet dat dit de cask strength versie is. Dunne en snelle benen glijden naar beneden na het walsen.

Neus: Het kenmerkende gestoofd fruit en rokerig spek zijn duidelijk aanwezig. Gebakken kokosnoot, witte chocolademousse en citroenschil. Nougat verpakt in een fruitige rookbom. Play-Doh en sinaasappel. Een zeer lichte hint van ammoniak en chloor. Honing en vanille zorgen voor een mooi tegengewicht. Napoleonsnoepjes.

Met een theelepel water komt er nog meer zwembadchloor en aroma's van gezouten citroen vrij. Zoute pistachenootjes. Ik meen zelfs wat verbrande benzine en rubber te ruiken. Een heerlijk brutaaltje met een zoet karakter!

Smaak: De eerste sip is een flitsende opeenvolging van zoet, zuur en peper. Citroenzuur en knispersnoep. Geroosterde amandelen en honing. Jonge en natte twijgjes hout op een kampvuur.

Water doet de zoute aroma's overheersen. Voor even toch... En plots zijn daar de peperige en zoete toetsen terug. Fruitsnoep. Haribobeertjes en tabak. Gezouten citroen en peper.

Afdronk: Kurkdroog met gebroken zwarte peper en grof zeezout. Witte chocolade met amandelcrunch. Een lange sigaarachtige finish.

Kilchoman European Tour Bottling 2014 Machir Bay


Dit is zonder twijfel de beste Kilchoman die ik tot nu toe proefde. Punt aan de lijn. Tegelijkertijd is de whisky het levende bewijs dat 5 tot 6 jaar oude single malt top kan zijn op voorwaarde dat de vaten van uitmuntende kwaliteit zijn. En als de whisky goed is, heb je geen fancy Gaelic namen of absurde verhalen nodig. Dan spreekt de whisky voor zich. Een oud marketingadagium bewezen: "Goede producten verkopen zichzelf (als de klant je merk ontdekt - het doel van deze Europese promotour)".

Kilchoman begreep dit onmiddellijk. Laat ons hopen dat de buren op Islay dit stilaan inzien...

Tijdens de Tour was deze botteling te koop voor €53. Ik heb nog steeds spijt dat ik er geen twee of drie heb gekocht om weg te zetten voor de toekomst. Winkels die een paar flessen konden achterhouden verkopen deze nu aan het dubbele of driedubbele van de prijs. Maar ach, dat is nu eenmaal de werking van de markt.

Score

Gaan we ons aan een rating wagen? Vooruit dan maar:

4/5 sterretjes

A photo posted by Gert Claus (@tastydram) on


Foto: Whisky Antique