The Tallulah cocktail met Lagavulin
foto: Garden & Gun
Voor Foodie Friday halen we vandaag de inspiratie bij gastropub Ollie Irene in Alabama. Geroosterde pindanoten in een ijskoude Coke zijn een lekkernij die slechts bij de oudere generatie in het zuiden van de States nog bekend is.

The Tallulah cocktail is genoemd naar een tante van de mede-eigenaar van de gastropub, Chris Newsome. Het originele recept wordt gemaakt met Coca-Cola, pindasiroop en Jack Daniel's.

Wij wagen ons echter aan een klein experiment met Lagavulin. Volgens Dave Broom is Coca-Cola een perfecte match met Lagavulin 16. Cola bij je Lagavulin doen!? Doodzonde of niet? We proberen het toch een keertje met deze The Tallulah cocktail met Lagavulin 16yo en Cola.

Voorbereiding - bereidingstijd - totaal .

Voor 1 cocktail

Ingrediƫnten Pinda Orgeat

  • 150 gr gehakte ongezouten pinda's
  • 300 gr kristalsuiker
  • 300 ml water
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 30 ml wodka

Ingrediƫnten The Tallulah

  • 50 ml Lagavulin 16yo
  • 30 ml pinda orgeat
  • flesje Coca Cola

Bereiding

We starten met de pinda orgeat siroop. Die maak je best een dag op voorhand.

Doe de pinda's in een blender en mix fijn. Verwarm ondertussen suiker en water in een pan tot de suiker volledig opgelost is. Laat de suikerstroop drie minuutjes koken en voeg dan de pinda's toe. Zet het vuur zacht en laat je papje nog een paar minuutjes pruttelen. Bereikt ze bijna het kookpunt, haal de pan van het vuur en dek af.

De siroop moet nu minstens zes uur afkoelen. Zeef en gooi de pindabrei weg. Voeg oranjebloesemwater en wodka toe en roer goed. Je kan de siroop tot twee weken in de koelkast bewaren.

De cocktail zelf is supersnel gemaakt.

Giet de whisky en pinda orgeat in een kleine tumbler gevuld met ijs. Roer goed om en top af met Coca-Cola. Volgens Dave Broom werkt een verhouding van 1:1 perfect voor Cola en Lagavulin.

Lagavulin 16
Afbeelding: The Whisky ExchangeHet originele recept van Ollie Irene  vind je op Garden & Gun.


Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.