Wemyss Malts Glen Garioch 1989

Glen Garioch distillery ligt in Oldmeldrum in het oosten van Schotland. Het is één van de oudste stokerijen in het land.

De distilleerderij is nu eigendom van Beam Suntory en speelt een belangrijke rol in de herinneringen van Rachel Barries, Master Blender,  kindertijd. Ze beweert op 7-jarige leeftijd kennis gemaakt te hebben met het merk na pijn aan de oren. Haar grootmoeder maakte een hot toddy met melk en 8yo Glen Garioch om de pijn te verzachten.  Ze herinnert zich nog dat ze het zo lekker vond dat ze regelmatig "oorpijn"had en om een hot toddy vroeg.

Het kerngamma van Glen Garioch bestaat uit de NAS Founder's Reserve, een 12 jaar oude single malt, een aantal Vintages, een Virgin Oak, een 1998 Wine Cask en de recente 15 jaar oude Renaissance.

Identiteitskaart

  • Wemyss Malts 1989 Glen Garioch Fallen Apples
  • Glen Garioch Distillery, Oldmeldrum (Highlands)
  • 25 jaar oude single cask single malt
  • 46% ABV
  • Gedistilleerd in1989, gebotteld in 2015
  • Hogshead | 266 flessen
This hogsheads walks through an orchard of ripe apples and warm woodiness.
Glen Garioch Distillery
Je ziet de stills vanaf de straat - foto: Facebook page Glen Garioch

Proefnotities

Kleur: Dit is wat we noemen een golden oldie.  De whisky laat trage benen achter op het glas.

Neus: De bijnaam Fallen Apples is helemaal waar. Zelfgemaakte ongezoete appelmoes. Eik en venkel. Een zoete kermisappel op een ouderwetse kermis opgesteld in een grasveld. Een boomgaard in volle bloei. De neus is rijk en fruitig. Een sinaasappel bestoken met kruidnagel. Advocaat met vanillezaadjes.

Meer dan een druppeltje water heb je niet nodig. Je krijgt er tangerines en schors van een sinaasappelboom bij. Oranjebloesemwater en versgeplukte kersen.

Smaak: Rijkelijk op de tong. Zoethoutwortel, eik, venkelzaad en sinaasappel. Zijn leeftijd geeft hem een dikke kauwbare textuur. Appel en rozijn. Deense koeken vers uit de oven en een hunt van karameltabak.

Afdronk: Kruidig in de finish. Dit doet me ergens denken aan de Indiase keuken. Appelgebak met kaneel en rozijn.

Wemyss Malts single casks
Deze 1989 Glen Garioch is een van de bottelingen uit de laatste batch van Wemyss Malts single casks.

My God... Als dit de eerste Glen Garioch is die je reviewt, dan wordt het wel heel moeilijk voor de officiële bottelingen om deze te kloppen (Ik herinner me de Founder's Reserve als een degelijk en verrassende whisky maar dit is toch andere koek). Een fantastische botteling die me eraan herinnert dat ik vaker samples ouder dan 20 jaar moet kopen. Mooie keuze door de mensen van Wemyss uit het mandje met single malts.

Prijs: €136 bij Master of Malt

Bron en afbeeldingen: Wemyss Malts/Glen Garioch
Disclosure: Het sample werd opgestuurd door Emma Hooper van Wemyss waarvoor dank. Mening geuit in de review zijn strikt persoonlijk en worden zo onbevooroordeeld gemaakt.