cover art: glencairn glas, mout op de achtergrond
Welke whisky kan je anders drinken bij dit boek?
'Whisky voor iedereen' is het boek waar de Nederlandstalige whiskycommunity al bijna vier jaar lang zat op te wachten. Mark 'Toshan Man' Dermul en zijn twee trouwe kompanen deden er een tijdje over, maar het resultaat mag er best zijn.

Identeitskaart

  • Titel: Whisky voor iedereen
  • Paperback - 295 pagina's
  • Auteurs: 
  • Uitgegeven door Brave New Books
  • Taal: Nederlands
  • ISBN-10: 978-940214556-4
  • Prijs: € 39.99 - Beschikbaar

Wordt dit een standaardboek over whisky in het Nederlands?

door , 15 mei 2016


Whisky voor iedereen
Moet ik er een tekeningetje bij maken?
Zoals in ongeveer elk whiskyboek op aarde, steken de auteurs van wal met een stukje beknopte geschiedenis, het productieproces van het vloeibare goud en de voornaamste whiskyregio's van Schotland.

Wat alvast leuk is voor de Belgische lezers, is dat Mark en zijn team extra aandacht hebben voor de whisky's uit eigen land met de bekende Belgian Owl en de iets minder bekende San Graal. Wat verder in het boek staat er trouwens een interview met Etienne Bouillon, de eigenzinnige meester-distilleerder van The Owl Distillerie in Grâce-Hollogne.

Het boek besteedt niet enkel aandacht aan single malts, ook de kunst van het blenden krijgt zijn eigen podium met een apart hoofdstukje en een interview met Rachel Barrie, Master Blender bij Morisson-Bowmore en heeft Marks lievelingsmerk Auchentoshan in handen.Whisky voor iedereen
Reisverslagen in dagboekstijl met eigen foto's.

Whisky voor iederen
Aandacht voor Belgen in het buitenland
Doorheen het boek werden reisverhalen van de vrienden/whiskyliefhebbers zelf verweven in dagboekstijl met zelfgenomen foto's. Verwacht je dus niet aan superprofessionele medium-format foto's maar eerlijke vakantiefoto's van distilleerketels, landschappen, flessen en bars. Ze trekken door Australië, Japan en, uiteraard, Schotland en delen maar al te graag hun reistips met je.

Een hoofdstuk dat zeker de moeite waard is en het boek onderscheidt van de meeste andere is het hoofdstuk over whisky in de keuken met recepten voor een 4-gangenmenu. Ik heb vooral onthouden dat de schrijvers een vruchteloze poging hebben gedaan om mosselen te laten zwemmen in 100cl Laphroaig... (Er ontbrak een kommaatje ;-) ).Whisky in de keuken - Whivie
Vier recepten met whisky om zelf te proberen

Mark leert je trouwens ook een whiskylabel lezen, vertelt je een en ander over onafhankelijke bottelaars en leert je zelf een tasting voor vrienden samen te stellen. Als toemaatje krijg je er interviews bovenop met Fred Laing, Jan Beckers - onze Belgische connectie binnen Douglas Laing - en Dominiek Bouckaert, bottelaar van eigen bodem.

Ben je op zoek naar een trouwe metgezel op je trip doorheen whiskyland, neem dan dit boek uit de kast en verslind het met een drammetje! Maakt dit boek je op slag een expert? Geen enkel boek kan ervaring vervangen. Het zorgt er wel voor dat je als beginner vlot zal kunnen meepraten.

De schrijvers hanteren dezelfde vlotte stijl als op de Whivie blog en dat maakt dat je als een trein door het boek raast. Op een uurtje of drie (en een goeie Auchentoshan erbij, met complimenten van de Toshan Man) heb je het een eerste keer verslonden.

Het boek gaat ondertussen zijn t̶w̶e̶e̶d̶e̶ derde druk in en dat betekent dan ook dat het goed loopt voor Mark, Ilse en Niek. En terecht, knap werk.

Je kan het boek bestellen via whivie.be.