Bruichladdich The Classic Laddie

The Classic Laddie is de standaard malt whisky geworden van Bruichladdich. Na het verdwijnen van de 10 year old en een eerdere The Laddie Classic Edition_01 nam dit kleurige vlaggenschip zijn plaats in. Hij wordt gestookt van 100% Schotse mout, één van de fundamenten van de terroirreligie dat Bruichladdich aanhangt.

De appelblauwzeegroene kleur die zo kenmerkend is voor Bruichladdich lokt vaak uiteenlopende reacties uit. Je houdt van de kleur (Bruichladdich omschrijft ze zelf als Aqua) of niet. De oorsprong van de kleur is vrij eenvoudig en een tikkeltje poëtisch. De inspiratie lag voor Bruichladdich vlak bij de hand: het is de kleur van de zee op een heldere lentedag.

The Classic Laddie kwam recent in het nieuws rond het opflakkerende transparantiedebat (uit zijn winterslaap gehaald door Compass Box). Bruichladdich geeft zijn klanten de kans om extra info over de vatting van hun fles The Classic Laddie op te vragen via de website.

Identiteits


  • The Classic Laddie Scottish barley
  • Bruichladdich Distillery, Loch Indaal (Islay)
  • Multi-vintage NAS single malt
  • 50% ABV
  • Batch 14/345
Bruichladdich casks
De kleur Aqua is letterlijk overal aanwezig op de distilleerderij. - foto: Bruichladdich


Proefnotities


KleurDe drank heeft geen enkele vorm van kunstmatige kleuring ondergaan en heeft een mooi gouden randje. De benen - of tranen indien je dat wenst - zijn dun en snel. Het vrij hoge alcoholprecentage van 50% (voor een standaardbotteling bijzonder ongewoon) heeft hier zeker een aandeel in. 

NeusKastanjehoning en viooltjes. Een bloemenserre met citrusboompjes. Citroen- en cactussap. Een wolkje melkchocolade met amandel en een lichte hint van desinfecteermiddel of ontsmettingsalcohol. Potgrond verrijkt met turf. Lijnzaadcrackers. 

Dankzij de 50% alcohol kan deze whisky best een theelepel water verdragen. De Laddie wordt een stuk fruitiger. Dadels gemixt met sojamelk of amandelmelk. Olijfolie geïnfuseerd met frisse groene kruiden. Dragon is al een zekerheid samen met een blaadje munt. Pannenkoeken met banaan. 

SmaakDe start brengt initieel veel bittere eik opgefrist door citrus en honing. Fris en zoet tegelijkertijd. Ouderwetse kauwgum en fruitthee met stukjes abrikoos. De textuur is licht en soms zelfs een tikkeltje sprankelend. Appel- en banaanbeignets. 

Met water krijg je nog wat karnemelk gezoet met bruine suiker. Bittere eik en citroenschil komt stilaan bovendrijven met een paar gedroogde abrikozen.  

Afdronk: Abrikoos en groene snoepjes.

The Classic Laddie recipe
Het volledige recept van mijn Classic Laddie.
Een applausje voor de transparantie. Foto: Bruichladdich.com

Bruichladdich is één van mijn favoriete merken, niet omdat ze gigantische marketingbudgetten hebben of fancy namen geven aan hun whisky's, wel omdat ze een geloofwaardig terroirverhaal brengen. Op hun website en soms op de flessen zelf vind je tonnen informatie over de bottelingen, de boerderijen tot het verhaal achter de gebruikte graansoorten. Hun Instagramaccount is de moeite om te volgen. Je krijgt er prachtige achtergrondbeelden van de distilleerderij, het eiland en de bewoners.  

Het zou fout zijn om de Classic Laddie te vergelijken met de gemiste Laddie Ten. Heb je je whisky graag licht, bloemig en fruitig, haal er eentje in huis. En de lege fles is een originele vaas voor een minimalistische bloemencreatie in de keuken. Prijs: £38.95 bij The Whisky Exchange / €53.69 bij Delhaize supermarkten

Bron en afbeeldingen: Bruichladdich