Smokito met Ardbeg single malt whisky
foto: Food & Wine
Risotto is één van onze lievelingsgerechten in het gezin. Eens je weet hoe, is het een simpel en snel gerecht waarmee je de restjes uit de koelkast kan opwerken.

Deze granensoep met parelgerst is hier een variatie op. En om het thema graan wat extra in de verf te zetten, gaat er een flinke eetlepel Islay Barley single malt in. Zet maar vast je beste pan op het vuur.

Vandaag staat er parelgerstsoep met Bruichladdich Islay Barley 2009 en gedroogde ham op het menu!

Voorbereiding - bereidingstijd - totaal .

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1.5 l groentenbouillon
  • 225 gram parelgerst
  • 3 el arachideolie
  • 1 à 2 el Bruichladdich Islay Barley 2009
  • 2 el ongezouten boter
  • peper en zout
  • 15 selderijblaadjes
  • 30 gram gedroogde ham, flinterdun gesneden
  • klein flesje room

Bereiding

Doe de extra moeite en maak verse groentebouillon. Jeroen Meus heeft er een uitstekend en eenvoudig recept voor. De blaadjes van de bleekselder hou je opzij om de soep af te werken.

Zet een grote pan op het vuur met een mooie klont boter. Roerbak de parelgerst gedurende twee minuutjes tot hij begint te bruinen en schep opnieuw uit de pan.

Schil alvast de ui en snipper fijn. Als de gerst uit de kom is, voeg twee eetlepels arachideolie toe en fruit de ui glazig op een zacht vuur. Doe er na een minuutje of 10 opnieuw de parelgerst bij. Roer goed om en voeg met een soeplepel beetje bij beetje de bouillon toe. Roer tussen elke soeplepel om. De soep is klaar als alle bouillon is toegevoegd en de parelgerst zacht is. Reken op ongeveer 25 minuutjes.

Voeg tenslotte een of twee eetlepels Islay Barley 2009 whisky toe en een flinke klont boter. Schep goed om tot de boter volledig gesmolten is. Kruid af met peper en zout.

Zet een kleine pan op een hoog vuur met een scheutje olie. Gooi de selderijbladjes kort maar krachtig in de pan. 10 seconden is perfect. Haal ze uit de pan en dep droog met keukenpapier.

Schep de soep in diepe borden. Werk af met flinterdunne stukjes gedroogde ham, een toefje culinaire room en een paar selderijblaadjes.

Bruichladdich Islay Barley 2009
Bruichladdich Islay Barley 2009 - foto: The Whisky ExchangeElke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.