[caption id="attachment_1143" align="aligncenter" width="219"]Benromach 1974 single cask Benromach 1974 single cask[/caption]

Benromach brengt van tijd tot tijd een single cask whisky uit. Afgelopen maandag presenteerde de distilleerderij uit Forres vat nummer 1583. Deze vintage Benromach uit 1974 dateert nog uit de DCL periode. In dit sherry butt zaten nog steeds 452 flessen na 41 jaar onverstoorde slaap in een vochtig warehouse.

Het design van de verpakking is bijna identiek aan dat van de 35 year old van eerder dit jaar. De elegante fles komt eveneens in een donkere houten doos. En toch overdrijft deze premiumwhisky niet in zijn premiumness. Benromach vindt duidelijk dat het innerlijk prioriteit heeft op fancy over-the-top verpakkingen. Gelukkig maar...

Identiteitskaart  • Benromach 1974

  • Benromach Distillery, Forres (Speyside)

  • 41 year old Speyside single malt

  • Alcohol: 49.1% ABV

  • Sherry butt #1583 - 452 bottles uit één enkel vat

Benromach Distillery
Benromachs rode schoorsteen steekt fier uit boven de gebouwen. Foto: Wikipedia

Proefnotities


Kleur: Een diepe gepolijste koperen kleur. De whisky laat fijne olieparels achter op het glas.

Neus: De dram teleporteert je naar een antieke meubelwinkel volgestouwd met stoffige eik. Zoetzuur fruit zoals pruimen en kersen, versgeplukt in een zomerse boomgaard. In oloroso sherry geweekte rozijnen met kruiden. Ik herken nootmuskaat en kruidnagel. Een parfum van sinaasappellikeur. Boenwas voor meubels en een subtiele touch van menthol. Precies zoals Benromach beloofde in de meegeleverde flyer.

Met een druppeltje water (Ik gebruikte Uisge Source Speyside water uti Cairngorms Well in Moray) detecteer ik aroma's van zwarte thee met stukjes fruit. Karameltabak, versleten leder en sinaasappel-botercake.

Smaak: Heel veel aroma's van bittere eik en sinaasappelschil. Donkere chocolade met gedroogd fruit. Bananenmuesli, zoete peper en munt. Kleverige wijntannines.

Water brengt aroma's van sinaasappel, kruidige eik en bittere tannines naar boven.

Afdronk: Abrikozen en bananen zorgen voor een lange romige finish. Zachte boter en eik.

Prijs: £1200.00


Whisky's van dit kaliber krijg je niet vaak meer voorgeschoteld. Dit is een zeldzame single cask uit het tijdperk van voor de overname door Gordon & Macphail die pakweg 6 jaar ouder is dan de fantastische Benromach 35. Dit is opnieuw een zeer goeie (lees: uitstekende) whisky met aroma's en smaken uit de oude doos. Krijg je de kans om deze vintage 1974 te proeven, niet aarzelen!

De prijs is evenredig met de zeldzaamheid van het product. Je zal ongeveer £1200 moeten neerleggen voor één van de 452 flessen, afhankelijk van douanekosten, taxen en winstmarges voor je whiskywinkelier. Ikzelf zou waarschijnlijk met hetzelfde budget opteren voor een fles van de 35 year old, de 15 year old en een aantal 10 year old flessen gebotteld op 100° proof. Mijn idee, daarom niet dat van jou natuurlijk.

Afbeelding fles: Benromach

Disclosure: Een sample werd opgestuurd door Benromach / Gordon & Macphail. Meningen (goed of slecht) zijn natuurlijk voor mijn rekening.