Chapter 7 Braes of Glenlivet 1994
Braes of Glenlivet, of Braeval zoals ze genoemd wordt sinds 1994, is een moderne distilleerderij uit de seventies. Braes was de eerste in een masterplan van Pernod Ricard met als motto "vijf stokerijen in vijf jaar". Sinds 1997 kan de distilleerderij gerund worden door een enkele persoon.

De distilleerderij ligt in een mooi maar afgelegen stuk van de Schotse Hooglanden. Met zijn 507 meter boven de zeespiegel is dit de hoogst gelegen stokerij van Schotland.

Identiteitskaart

  • Braes of Glenlivet 1994
  • Braeval Distillery, Chapeltown (Speyside)
  • Gebotteld door Chapter 7
  • 20 jaar oude Speyside single malt
  • Alcohol: 50.4% ABV
  • Bourbon barrel #165681 - 172 flessen

Braeval Distillery
Braeval Distillery in Speyside - foto: geograph.org.uk

Proefnotities

Kleur: Gouden korengele whisky die dunne en snelle benen achterlaat op het glas.

Neus: Een fruitmand voor fijnproevers met veel citrusfruit en zware houttonen (iets wat je vaker terugvindt bij single casks van Chapter 7). Appelschil en zeste van mandarijn. Engelse wijngommetjes en harde citroensnoep. Zelfs een beetje gestoofde groentenaroma's and smakelijke avocado.
Water brengt beelden van een ouderwetse ijscrèmekar naar boven met een breed scala aan roomijssmaken. Een subtiele touch van klassieke kokosnoot en laurier.

Smaak: Hevige pepertoetsen bij de start. Citrussnoep, fruitellatjes om specifieker te zijn en wijngom. Gekonfijte gember en tamarindesnoepjes. Dit evolueert langzaam naar een lichte en fruitige whisky in de mond.
Met een paar druppeltjes water krijg je nog wat banaan en rijkelijke banancrème geïnfuseerd met vanille en kruidnagel.

Afdronk: Een ettelijk lange finish met snoep, mango en een occasionele opstoot van kruiden en witte chocolade. Lekker spul.

Prijs: €145.99 bij Flaviar

Chapter 7 single cask Braes of Glenlivet 1994

Dit is mijn eerste Braeval of Braes of Glenlivet. Ik kende maar heel weinig tot niks van de distilleerderij voor ik aan deze review begon. Los van het onromantische verhaal, levert Braeval consistente kwaliteit af die kan uitmonden in knappe single malts. De whisky heeft een duidelijke Chapter 7 signatuur: een robuust houtparfum. Als je ervan houdt - wat ik dus doe - ga je hier plezier aan beleven.

De prijszetting is behoorlijk stevig. €146 lijkt vrij hoog voor een 20 jaar oude single malt van een minder bekende stokerij op de markt gebracht door een onafhankelijke bottelaar. Als je natuurlijk opereert vanuit Zwitserland... dat kan een en ander verklaren.

Afbeelding: Figee.ch

Disclosure: Een reviewsample werd ter beschikking gesteld door Chapter 7. Meningen (goed of slecht) zijn natuurlijk voor mijn rekening.