De whiskyreview van vanavond zat al even stof te vergaren in mijn drafts folder: Chapter 7 Benrinnes 1996. De Benrinnes distilleerderij heeft een vrij turbulente geschiedenis achter de rug. De originele stokerij nabij Whitehouse Farm werd vernietigd door een overstroming in 1826. Alfred Barnard omschreef de locatie als [...] no more weird or desolate place could be chosen. Een aantal eigenaars leerden er hun stiel op de harde manier en gingen er failliet. De huidige gebouwen van Benrinnes dateren uit de jaren 50 en met de upgrade  van 2012 kan de stokerij gerund worden door een enkele operator.


Het meeste van de productie is bestemd voor wereldberoemde blends zoals J&B, Johnnie Walker en de minder bekende Crawford's. De enige officiële botteling tot dusver was een 15 jaar oude Flora & Fauna. In 2014 maakte Benrinnes deel uit van de Diageo Special Releases met een 21 jaar oude single malt.

Benrinnes Distillery


Identeitskaart Chapter 7 Benrinnes 1996Chapter 7 Benrinnes 1996  • Benrinnes 1996

  • Benrinnes Distillery, Aberlour (Speyside)

  • Gebotteld door Chapter 7

  • 18yo single malt - Vintage 1996

  • 61.5% ABV

  • Natuurlijke kleur & un-chillfiltered

  • Bourbon hogshead #898

Proefnotities


Kleur: Goudgeel van kleur, porto-achtig. Kleine parels blijven achter op het glas na het walsen. De parels transformeren zich in dunne snelle benen.

Neus: Fruit bij de eerste passage onder de neus: sinaasappel en banaan. Nadien wordt het lichtjes floraal en granig. Marshmallows met citrus. Gele bloemen verspreiden een zoet parfum. Croissants met boter en melk. Botercake.
Een theelepel water is welgekomen en beloont je met frisse citrusaroma's en een hoopje vanillezaadjes. Boter en appels. Zoete crème au beurre.

Smaak: Intense en frutige esters. Gele appels, banaan en meloen. Interessante houtaroma's ontwikkelen zich lachzaam. Een dun laagje hars. Potloodschaafsel en meringue. Een ware lentedram.
Gemend met water komt er een stortvloed aan smaken vrij. Peperig bij de start, dan steekt de zoetheid weer even de kop op.  Denk aan gele appelschil die tegelijkertijd een subtiele bitterheid introduceert. Witte Martini met een scheutje citroensap en graanbiscuits.

Afdronk: Een  lange en warme finish. De perfecte whisky voor een frisse lenteavond.

Fotocredits: Wikimedia (Benrinnes Distillery), Figee (Bottle)Sample disclosure: Selim van Chapter 7  bezorgde me een sample voor deze review. Meningen (goed of slecht) zijn natuurlijk persoonlijk.