Vanavond review ik een expressie van een van mijn favoriete en meest veelzijdige stokerijen op Islay: Bruichladdich Islay Barley 2007. De Islay Barley single malt was oorspronkelijk een aparte expressie als onderdeel van hun Uber Provenance Series. Vandaag heeft elke kernexpressie (Bruichladdich, Port Charlotte en Octomore) een Islay Barley variant. De Bruichladdich behield de gele verpakking, Port Charlotte en Octomore kregen een fancy witte tube om zich te onderscheiden van de rest.


Bruichladdich is er trots op om jonge malts te bottelen en geeft er graag achtergrondinfo over. In plaats van de whisky te begraven onder fancy namen en mistige marketingverhalen, probeert Bruichladdich zijn fans te overtuigen met achtergrond over het graan, de boerderij, de locatie van het veld, het oogstjaar, ... Hun manier om het concept van terroir tastbaar te maken in de whisky scene.

De derde Islay Barley release werd geoogst in 2006 en gedistilleerd in 2007. Het graan komt van Minister's field bij Rockside Farm. De naam doet vast een belletje rinkelen bij Kilchoman Fans. Kilchoman kocht immers de boerderij van Mark en Rohaise French. Ik reviewde eerder de 2006 expressie een poos terug. Tijd om deze nog eens naast de editie van 2007 te zetten.

IdentiteitskaartBruichladdich Islay Barley 2007 Rockside Farm
  • Bruichladdich Islay Barley 2007

  • Bruichladdich Distillery, Loch Indaal (Islay)

  • 2007 Vintage, gebotteld in 2015

  • Alcohol: 50% ABV

  • Natuurlijke kleur en niet koudgefiltered


Proefnotities Bruichladdich Islay Barley 2007 Rockside FarmKleur: Graangouden vloeistof, laat dunne en snelle benen achter op het glas. Een jonge spirit met een hoog alcoholgehalte.

Neus: een kruidige variant van banketbakkersroom of vanillevlaai. Romig met veel vanilletoetsen. Mout in combinatie met aardse en stoffige aroma's. Gesuikerde popcorn en zoete maïs. Taart met verse slagroom, peperkoek, gember en honing.

Een paar druppels water maken de dram een beetje zoeter, marsepein en graankoekjes.

Smaak: een mengeling van granen bestrooid met suiker en romige citrustaart  met stukjes meloen. Houterige accenten en groene licht bittere twijgjes. Jong en sappig. Wijngommetjes en sechuanpepersmaken. Speculoos en een tikkeltje munt.

Water brengt zeste van citrusvruchten, peperige en bittere smaken naar boven. Meer hout maar op een andere manier: potloodschaafsel en houtskool. En deze proefnotitie gebruikte ik nooit eerder: aardappel in de schil met grof zeezout.

Finish: After eight koekjes; chocolade en munt.

ConclusieDe Islay barley expressie is anders dan de Classic Laddie. Het is een minimalistische, naaktere versie. Zonder twijfel familie maar toch... anders.

Islay Barley 2007 Rockside Farm is een dram die met je meegroeit. Hoe meer je hem probeert, hoe meer je ervan gaat houden. Ik had dit gevoel al met de 2006 en deze roept exact hetzelfde gevoel op.  Probeer er niet teveel bij na te denken of proefnotities neer te krabbelen. Geniet gewoon van de rit!

Disclosure: Het sample maakte deel uit van een Twittertasting van  Bruichladdich en georganiseerd door Oona.  Opinies geuit in deze review zijn voor mijn rekening. Official Bruichladdich tasting notes Islay Barley 2007 Rockside Farm

Afbeelding: Bruichladdich (fles)