Douglas Laing kondigde vandaag de lancering aan van een 21 jaar oude Yula. Het is de tweede Island whisky in een trilogie. Ze is geïnspireerd op een legende van Islay over een mooi maar tragisch verhaal over de Scandinavische prinses Yula. Indien je dit weekend op Whisky Live in Parijs was, kon je Douglas Laing Yula misschien zelfs proeven op hun stand.


Douglas Laings Yula Editie #2 is samengesteld uit de meest gezochte, geturfde (Islay?) malts. Ze zijn er trots op dat hij op vatsterkte (52.3% ABV) gebotteld is en natuurlijk zonder kleurstof of koude filtering. De whisky brengt de reis van de spirit zelf in kaart en viert de trotse roots van de Laing family. Roots die trouwens op Islay liggen. De eerste editie van Yula was 20 jaar oud en werd vorig jaar in oktober gelanceerd. Deze nieuwe release is bijna een studie over het belang van tijd voor rijping van scotch whisky. We spreken hier over dezelfde whisky, maar dan één jaar ouder. En ja, de fles is opnieuw een visueel pareltje.

Douglas Laing Yula

De legende gaat over een mooie Deense prinses Iula of Yula die op zoek ging naar een lang verloren liefde. Haar voorschoot was gevuld met keien. De stenen die tijdens haar zoektocht naar beneden vielen, vormden een reeks eilandjes als een spoor van haar tragische zoektocht. Yula vond haar grote liefde nooit meer terug maar verdween in de woelige zeeën rond Islay, de laatste kei die uit haar voorschoot viel. De prinses ligt op Islay, dat trouwens in het oud-Noors zoveel betekent als Yula's eiland, begraven. Haar rustplaats werd aangeduid met twee menhirs die er nog steeds staan.

Jenny Rogerson, Douglas Laings Marketing Manager, over de nieuwe whisky: “De Yula trilogie is een fascinerende oefening voor ons. We koesterden en monitorden de spirit het afgelopen jaar, op zoek naar subtiele veranderingen sinds hoofdstuk 1 van Yula. Het engelengedeelte van de alcohol is vrij beperkt gebleven. Van 52.6% zakte dit naar 52.3% alcohol. Fred en de rest van het tastingpanel hebben het over een zoeter granig aroma in vergelijking met Yula 20. We zijn ongeduldig naar de meningen van onze consumenten over deze nieuwe release. Een release die nu al in de smaak valt bij verzamelaars."    

FYI: Ik kreeg vorig jaar een sample te pakken van de  eerste editie van Yula.  Ik herinner me hem als een verdomd smakelijke dram.

De Yula trilogie brengt de reis van de spirit in kaart. Niet over land of zee, maar binnenin het vat, waar de magie van de rijping plaats vindt en de verschillende elementen op hun plaats komen.

IdentiteitskaartDouglas Laing Yula
  • Douglas Laing Yula #2

  • Geblend en gebotteld door Douglas Laing

  • 21 jaar oude blended malt

  • Alcohol: 52.3% ABV

  • 900 flessen


Officiële proefnotities van Douglas Laing YulaOp de neus een frisse zeelucht en fijne zeemist met een wolkje turf. Het smakenpalet is een zoete traktatie van botterbabelaars in combinatie met aroma's van granen, geschroeid hout, barbecue, as en roet. De aroma's blijven nazinderen in de finish met nog wat gebrande toast, kruidige hoestbollen en zachte fenolen.

Bron en afbeeldingen: persbericht  Douglas Laing