The Macphail's Collection is een reeks van single malt whisky's gebotteld door Gordon & Macphail uit Elgin. Het is een mooie startersreeks met jongere malts van Bunnahabhain, Highland Park, Glenrothes, Glen Scotia, Glenglassaugh, Tamdhu en Glenturret. Niet de minste namen uit de whiskywereld zoals je ziet. Allemaal worden ze gebotteld op een perfect drinkbaar alcoholgehalte van 43% ABV. Vanavond neem ik de The Macphail's Collection Glenturret 2002 Vintage onder de loep/neus.


Glenturret is een van de minder bekende namen als een single malt en staat min of meer in de schaduw van The Famous Grouse Experience. Glenturret is immers tot bakermat van The Famous Grouse blends aangesteld. Glenturret dateert van rond 1775 en is daarmee één van de oudste destilleerderijen van Schotland. Oorspronkelijk was Hosh Distillery, de vroegere benaming, een illegale boerderij annex stokerij. In 1875 namen ze de naam Glenturret aan. Van 1826 tot 1853 gebruikte een andere stokerij de naam Glenturret.

Glenturret gebruikt een roestvrij stalen open mash tun. De mash zelf wordt nog steeds met de hand geroerd en de draff, de graanresten na fermentatie, moeten met de hand verwijderd worden. Edrington produceert 340.000 liter alcohol per jaar in Glenturret. Een 64.000 liter daarvan is zwaar geturfde spirit die ze Ruadh Maor noemen. De spirit wordt enkel gebruikt in blends.

[caption id="attachment_1399" align="aligncenter" width="300"]Glenturret stilman Kenny Smith, de stillman van Glenturret.[/caption]

IdentiteitskaartThe Macphail's Collection Glenturret 2002
  • The Macphail's Collection Glenturret 2002

  • Glenturret Distillery, Crieff (Highlands)

  • Gebotteld door Gordon & Macphail als een Macphail's Collection

  • 13 jaar oude single malt, gebotteld op 21 december 2015

  • Alcohol: 43% ABV

  • Natuurlijke kleur en niet koudgefilterd

  • First fill sherry puncheons (318 liter)


Proefnotities The Macphail's Collection Glenturret 2002Kleur: De whisky erfde de kleur van oud goud door 12 of 13 jaar in first fill sherryvaten te spenderen.

Neus: Welkom in de confiseriewinkel. Chocolade, kersen, marsepein en kermisappels met een extra suikerlaagje. Spaanse amandelcake met een topping van bloemen zoals viooltjes en lavendel. Een muskparfum stijgt op uit het glas. Mango en honing.

Met water verhuizen we naar een stoffige sherry bodega. Gekarameliseerde sinaasappels en flan caramel of carmalpudding met vanillezaadjes. Sinaasappelmarmelade en Pim's koekjes (onze tegenhanger van de Britse Jaffa cakes).

Smaak: Op de tong is het grotendeels een voortzetting van de neus. Veel chocolade en sinaasappelsmaken. Opnieuw de Pim'skoekjes met een licht bittere ondertoon. Romige chocolademelk, kersenlukeur en vijgen.

Een paar druppels water brengen zwaardere houtaroma's naar boven. Eik en peperkorrels. Zoete sinaasappels en romige vanillecrème.

Afdronk: Geroosterde amandelen en nougat. Zoet tot het einde.

[caption id="attachment_1407" align="aligncenter" width="300"]Glenturret 2002 sample Een sample van deze Glenturret 2002 als onderdeel van G&Ms campagne The Wood makes the Whisky[/caption]

ConclusieDe vaten, puncheons, waaruit deze whisky komt zijn iets kleiner dan de butts. Ter vergelijking: een puncheon bevat gemiddeld 318 liter drank, een butt om en bij de 500 liter. Kleinere vaten zorgen voor meer contact tussen het hout en de spirit en creëert een grote impact.

Dit is een fles die ik ernstig overweeg om in huis te halen bij een volgende shopping trip. Hij is niet bepaald megaultrasupercomplex maar toch uiterst genietbaar en je krijgt waar voor je geld. Aan €51 per fles is dit een steengoede whisky.  Zij die hun eerste stapjes in de whisky zetten en zich niet beperken tot officiële bottelingen: Kopen! Ben je al wat gevorderd, trek er dan toch maar niet je neus voor op.  Dit is een meer dan degelijke dagelijkse dram als je een gesherriede whisky wil.

Disclosure: Een sample werd opgestuurd door Gordon & Macphail als onderdeel van hun 'The Wood makes the Whisky' campagne. Meningen  geuit in deze review zijn voor mijn rekening.

Image credits: Gordon & Macphail (fles), Glenturret (stillroom)