Chapter 7 Strathmill 1991


Ik had dit weekend niet genoeg tijd om rustig voor een whisky te gaan zitten, dus duik ik maar even in mijn archief van proefnotities. Ik ontdekte deze Chapter 7 Strathmill 1991. Een single cask whisky die 24 jaar rijpte in een fino sherryvat.


De laat-Victoriaanse stokerij was ooit gebouwd als een korenmolen. Officieel werd ze opgestart onder de naam Glenisla-Glenlivet in 1891. De naam verwees naar de rivier, de Isla, en de lange vallei, Glenlivet. Vier jaar na de opstart werd de stokerij verkocht aan ginproducent W&A Gilbey. Zij gaven de stokerij een definitieve naam: Strathmill.


De stokerij uit Speyside distillery produceert 2.6 millioen liter met twee paar distilleerketels en is één van de weinige stokerijen die nog zuiveraars gebruikt op de spirit stills.

Identeitskaart Chapter 7 Strathmill 1991  • Strathmill 1991

  • Strathmill Distillery, Keith (Speyside)

  • Gebotteld door Chapter 7

  • 24 jaar oude Speyside single malt

  • Gedistilleerd 23 oktober 1991

  • Alcohol: 55.8% ABV

  • Fino Sherry butt #5224Strathmill Distillery
De Strathmill Distillery in Speyside is eigendom van Diageo. Afbeelding: potstill.org

Proefnotities


Kleur: Een strogele whisky waar niet mee geknoeid werd. Trage benen beloven een kauwbare textuur.

Neus: Ouderwetse appelmoes, op smaak gebracht met kaneel. Citrus en vanillefudge geven deze respectabele malt een jeugdig kantje. Een héél klein spoortje rook. Kwaliteitsmezcal van 100% agave en meubelboenwas. Jonge druiven en broodpudding met bourbonvanille extract en rozijnen.

Water versterkt de citrus- en vanillearoma's. Een heerlijke key lime taart zonder de overdosis suiker.

Smaak: De aanzet is vrij peperig en heet. De whisky evolueert gelukkig snel naar  fruitige banaan, vanille, zoete gecondenseerde melk en kokosnootroom. Lijnzaad en zoethoutwortel.

De zoetheid wordt ingeperkt door een paar druppeltjes water. Hout en peper worden de dominante smaken. Sandelhout, gedroogde abrikozen en rozijnen.

Afdronk: Een zachte afdronk met banaan en houtaroma's vermengd met vanille-olie.

Prijs: €199 bij Figee.ch
Ik begin stilaan een affaire te hebben met fino- en manzanillavaten (net zoals de sherry's eigenlijk). Er is veel aan de gang in het glas. De whisky is een beetje rusteloos, altijd verspringen tussen citrus, hout en zacht fruit. Geef hem wat tijd om te ontwikkelen en geniet ervan met een glaasje water erbij. Opnieuw een fijne herfstwhisky.

Foto credits: Figee (fles)

Een sample van deze whisky werd voorzien door Chapter 7. Aangezien het absoluut geen zin heeft om mezelf voor te liegen zijn meningen geuit in deze review mijn eigen eerlijke mening.