Ik waag me vandaag opnieuw op Douglas Laing terrein. Op de proeftafel staat een Old Particular Glenburgie 1997. Een fiere single cask uit Speyside, 18 jaar oud en gebotteld met het standaardalcoholgehalte van 48.8% ABV.

Glenburgie zag het levenslicht als de Kilnflat Distillery in 1810. De echte productie startte pas 19 (!) jaar later. In 1870 was het verhaal van Kilnflat al voorbij. Bij de heropening in 1878 werd de stokerij omgedoopt tot Glenburgie-Glenlivet. Het Glenlivet suffix werd in die periode maar al te graag gebruikt door distilleeerderijen aan de Spey.


Single malt whisky van Glenburgie is een sleutelcomponent van Ballantine's, de besteller qua blends van het moederbedrijf Pernod Ricard. De merknaam siert trouwens de vernieuwde gebouwen en Glenburgie wordt beschouwd als de 'spirituele thuis' van Ballantine's, net zoals The Famous Grouse de stokerij Glenturret 'thuis' mag noemen. De 17 jaar oude Ballantine's werd in 2011 tot beste whisky van de wereld gebombardeerd in Jim Murray's Whisky Bible. Een controversiële keuze die voor velen de geloofwaardigheid van de man niet ten goede komt. En wie weet wat de man voor dit jaar uit zijn Panamahoed tovert...

[caption id="attachment_1460" align="aligncenter" width="300"]Glenburgie distillery after the 2004 renovation. Source: Wikipedia Glenburgie distillery  na de renovatie in 2004. Bron: Wikipedia[/caption]

De zes stookketels van Glenburgie spuwen 4.2 miljoen liter alcohol uit per jaar. Officiële releases zijn uiterst zeldzaam of zelfs onbestaande. Er is een distillery only epressie en Charles Maclean maakt in zijn boek Whisky gewag van een 15 jaar oude variant. Gordon & Macphail heeft een aantal Glenburgie whisky's in zijn gamma met een retro distillery label. Glenburgie was trouwens een pionier wat betreft single malts. Zij brachten reeds in 1958 een single malt op de markt onder de naam Glencraig.

Een ander interessant weetje over Glenburgie gaat over het vrouwelijke geslacht. Toen Margaret Nicol het roer overnam in 1927 was de eerste vrouwelijke distillery manager die voor de positie werd gekozen. Er stonden bij andere distilleerderijen ook al vrouwen aan de top maar toen was het bijna altijd een erfeniskwestie waar de vrouw de rol van de echtgenoot overnam. Bij Glenburgie werd bewust gekozen voor haar...


Identiteitskaart Old Particular Glenburgie 1997Old Particular Glenburgie 1997


  • Old Particular Glenburgie 1997

  • Glenburgie Distillery, Alves (Speyside)

  • Gebotteld door Douglas Laing

  • 18 jaar oude single malt single cask

  • Gedistilleerd in juni 1997, gebotteld in augustus 2014

  • Alcohol: 48.4% ABV

  • Natuurlijke kleur en niet koud-gefilterd

  • Refill butt DL10873 (238 liter)

  • 744 flessen

  • Prijs: £70.00 (€80.81)


ProefnotitiesKleur: Nat stro in het glas. De whisky laat trage dunne benen achter op het glas. Ik liet de whisky ongeveer een uurtje rusten vooraleer ik de eerste keer echt kon ruiken (een hongerige-slaperige-knorrige baby zorgt wel vaker voor een onderbreking in een proefsessie dezer dagen.)

Neus: Geroosterde havermout met een klein handje gedroogd fruit. Dadels en rozijnen. Citroensnoep en wijngommetjes. Gekonfijte citroen. Rozenlikeur en geparfumeerd hout. Daarnaast nog wat 'groene' aroma's zoals stekelbes en groene appel op de achtergrond.
Een paar druppels water voegen warme kruiden toe aan de neus. Kaneel en kruidnagel. Gesuikerde amandelen.
Smaak: Droog en zoet. Wijngommetjes. Heel veel notige smaken. Hazelnoot en walnoot. Best een romig mondgevoel. Groene eucalyptussnoepjes en hoppige citrusaroma's worden op smaak gebracht door een flinke snuif kaneel.
Water schuift de kaneel nog wat meer naar voor. Gebakken appel en noten.

Afdronk: Zoet op de tong. De mond droogt langzaam op en laat warme appel en kaneel achter.

Ik ben best wel fan van Glenburgie. Elke onafhankelijke botteling waar ik mijn lippen aangezet heb, was telkens best lekker. Deze whisky heeft niet de donkere koper- of amberkleur die we associëren met sherryvaten. Dit vat was dus waarschijnlijk gevuld met een Fino of Manzanillasherry in zijn vorige leven. Frisse en fruitige aroma's worden aangevuld met warmere smaken. Een mooie whisky om de herfst te verwelkomen.

Afbeeldingen: Douglas Laing (bottle), Wikipedia (distillery building ) - CC BY-SA 2.0Bronnen: Malt Whisky Yearbook 2016, World Whiskey, Malt Madness

Een sample van deze whisky werd voorzien door Douglas Laing voor hun  #SippinSpeyside sessie op Facebook. Aangezien het absoluut geen zin heeft om mezelf voor te liegen zijn meningen geuit in deze review naarlijk mijn eigen eerlijke mening.