Vanavond zet ik mijn lippen aan een Old Particular Aberlour 1992. Opnieuw een distilleerderij die ik van mijn "te-proeven" lijstje kan schrappen.

Aberlour (in Gaelic Obar Lobhair) ligt aan de samensmelting van de Lour burn, een stroompje in gewone taal, en de rivier Spey. De eerste Aberlour distilleerderij werd opgericht door James Gordon en Peter Weir in 1826. Een jaar later trok Peter Weir zich alweer terug uit het bedrijf en ging James Gordon alleen door. Tot een vuur het overgrote deel van de stokerij in de as legde in 1879. De nieuwe stokerij en het merendeel van de machinerij werd ontworpen en gebouwd door James Fleming, zoon van een lokale boer in datzelfde jaar.


[caption id="attachment_1457" align="aligncenter" width="300"]aberlour_distillery_03 Source: Wikipedia[/caption]

De twee paar ketels van Aberlour produceren 3,8 miljoen liter alcohol per jaar. In 2014 verkochten ze 3,5  miljoen flessen. Daarmee staken ze Glen Grant voorbij en belandden ze op de zesde plaats van wereldwijde single maltverkoop. Het kerngamma bestaat uit een 12- en 16-jarige Double Cask (Aberlours chique manier om een vatting van bourbon- en sherryvaten aan te duiden) single malts en een 18 jaar oude. De tongbrekende A'Bunadh is een small batch NAS expressie die enkel rijpte in Olorosovaten en zeer populair bij whiskyliefhebbers.

Aberlour versloeg zelfs Glenfiddich in Frankrijk. Het merk is er dan ook superpopulair. En als je erin slaag om dé gigant onder de single malts voorbij te steken... Het feit dat het merk in Franse handen (Pernod-Ricard) is, hielp zeker mee om deze positie te behalen in een land waar het overgrote deel van whisky wordt verkocht in supermarkten.


IdentiteitskaartOld Particular Aberlour 1992
  • Old Particular Aberlour 1992

  • Aberlour Distillery, Charlestown of Aberlour (Speyside)

  • Gebotteld door Douglas Laing

  • 21 jaar oude single malt

  • Gedistilleerd in september 1992, gebotteld in augustus 2014

  • Alcohol: 51.5% ABV

  • Natuurlijke kleur en niet koud gefilterd.

  • Refill hogshead DL10436 (238 liter)

  • 331 flessen

  • Prijs: £94.06 (€108)


Proefnotities Old Particular Aberlour 1992Kleur: Strogeel en snelle benen die naar beneden glijden op het glas. Deze Aberlour was oud genoeg om gebotteld te worden op vatsterkte in plaats van het standaard 48.4% alcoholgehalte van de Old Particular reeks.

Neus: Groene appel en rijpe banaan. Veel fino sherryaroma's gemengd met anijs en lavendel.  Een zakje snoepgoed. Meloen. Heel veel fruitige esters. Een blikje sinaasappelsap. Karamel en bruine suiker.

Een paar druppeltjes water maken de houtaroma's sterker. Honing en sinaasappel. Een zakje felgekleurde snoepjes.

Smaak: Appelschil, droge eik en witte vermouth. Sinaasappelzeste en kruiden. Een contrasterende sensatie van warm en fris in de mond.

Water maar het meer snoeperig met een bittere toets. Vanille en sinaasappelessence.

Afdronk: Bitterzoet. Ik slaag er niet in om gedetailleerdere smaken te ontwaren.

Een intense whisky die afwijkt van het standaard Aberlourprofiel. Een uiterst genietbaar fruitbommetje. Goeie beslissing om deze op vatsterkte te bottelen. Dat geeft ons wat meer ruimte om ermee te spelen.

Foto's Douglas Laing (bottle), Wikipedia (distillery building ) - CC BY-SA 4.0Bronnen Malt Whisky Yearbook 2016, 1001 whiskies you must try before you die, World Whiskey

Een sample van deze whisky werd opgestuurd door Douglas Laing voor hun #SippinSpeyside sessie op Facebook. Aangezien het absoluut geen zin heeft om mezelf voor te liegen zijn meningen geuit in deze review mijn eigen eerlijke mening.