Port Charlotte is geen feitelijke distilleerderij maar één van de merken van Bruichladdich. Daarnaast is er de ultrageturfde Octomore en de ongeturfde Bruichladdich. Er was echter ooit een stokerij in het dorpje Port Charlotte van 1829 tot 1929. Er staan vandaag nog steeds twee warehouses en ze worden nu gebruikt door Bruichladdich om de Port Charlotte spirit te laten rijpen. Vanavond spendeer ik wat tijd met deze Port Charlotte Islay Barley 2008, een single malt gestookt uit graan enkel en alleen afkomstig van Islay.


Alfred Barnard schreef over de distilleerderij in zijn boek "The Whisky Distilleries of The United Kingdom". In die tijd noemde ze nog Lochindaal Distillery. Ze lag vlakbij twee meren: Garoch en Octomore die de stokerij voorzagen van het broodnodige water. De kiln was gevloerd met Duits gaas en was vrij duur in die periode.

Het merk Port Charlotte bestaat uit vier expressies. De gewone Port Charlotte Scottish Barley, de Port Charlotte Islay Barley en de Port Charlotte PC en CC:01 (Beide zijn travel retail whisky's). Het graan voor deze Islay Barley werd geoogst in september 2008 op de boerderijen van Coull, Kynagarry, Island, Rockside, Starchmill & Sunderland. Het graan werd geturfd tot 40ppm en gestookt tot spirit in december 2008.[caption id="attachment_1557" align="alignright" width="800"]Port Charlotte Warehouses De oude distillery warehouses zijn nu de thuis van vaten gevuld met Port Charlotte spirit. Foto Armin Grewe[/caption]
Identeitskaart  • Port Charlotte Islay Barley 2008

  • Bruichladdich Distillery, Bruichladdich (Islay)

  • 2008 Vintage - ongeveer 6 jaar oud

  • Alcohol: 50 % ABV

  • Gedistilleerd in 2008 - gebotteld in 2014

  • €57 bij The Whisky Exchange


Proefnotities Port Charlotte Islay Barley 2008


Port Charlotte Islay Barley 2008

Kleur: Dit is een bleke witte wijn in het glas. Dunne en snelle benen glijden naar beneden na het walsen.

Neus: Gerookte heilbot, zoet brooddeeg en witte chocolade. Dit doet me wat denken aan de beter Vestal vodka's. Een jonge en fruitige spirit. Groene eucalyptussnoepjes en vegetale aroma's. Ik associeer dit met aardpeer en schorseneren. Rokerige eucalyptusbadolie. De rook is iets meer teruggetrokken dan ik verwachtte. Vergis je niet, de rook is er maar niet niet bang in the face. Zout, citrus en ontsmettingsmiddel.

Met water beamt Scotty je op naar een ouderwets benzinestation. Verbrand rubber met een zoete ondertoon van papaya.

Smaak: Licht en droog in de mond. Barbecue rookhout en mout met een bittere toets. Eucalyptus en druivenpitten. Graan en turfrook nemen het voortouw in de mond. Droge as. Zwarte peperkorrels. Verrassend drinkbaar voor 50% alcohol. Warm, winters en romig naar verloop van tijd.

Water spint wat suikerspin en laat gebrande karamel achter. Geschroeid hout en rook komen nog wat meer naar voor.

Afdronk: Een krachtige dieselmotor in de finish met een granige boost van citrus.

De  Islay Barley verschilt behoorlijk van de Scottish Barley. Jong maar met een verrassende complexiteit voor net geen 6 jaar oud. Er is meer dan dan één NAS whisky, die claimt te focussen op smaak, die een lesje kan leren van de Laddie mensen. Deze Port Charlotte heeft een beetje meer verhaal. Bruichladdich is er trots op dat ze gedetailleerde informatie bijhouden over de herkomst van het graan en geeft trots de hardwerkende boeren extra aandacht. Ik zou kunnen een bekend McDonald's zinnetje kunnen gebruiken om deze Port Charlotte Islay Barley 2008. I'm loving it. (Maar ik ben een beetje bevooroordeeld.)

Bron en foto: Bruichladdich,  Port Charlotte warehouse (Islay Pictures Photoblog) gebruikt met toesteming van Armin Grewe

Ik kocht een sample van deze whisky op  Maltclan Whisky Festival en kreeg een fles cadeau bij de geboorte van mijn dochter Lotte in juni. Aangezien het absoluut geen zin heeft om mezelf voor te liegen zijn meningen geuit in deze review mijn eigen eerlijke mening.