Tijd voor de tweede review van Gordon & Macphail's Speyside Collection.  Ik duik opnieuw in mijn favoriete glencairnglas. Wat zit er vandaag in? Een Longmorn 1967!

Longmorn is een beetje een verborgen juweel. Sommigen noemen deze ook wel eens de favoriet van de blenders. De stokerij werd gebouwd in 1893 door John Duff & Company. Vier jaar later bouwde hij een tweede distilleerderij met de naam Linkwood... 2 (deze distilleerderij wordt later Benriach). De twee distilleerderijen hadden een privéspoorlijn om vaten, gerst, turf en kolen voor de stills te transporteren.

Longmorn heeft de reputatie van koppig te zijn. De moutvloeren bleven in gebruik tot 1979 en in 1994 gebruikten ze nog steeds een direct kolenvuur om de distilleerkolommen te verhitten.


Identiteitskaart Longmorn 1967


  • Longmorn 1967, Longmorn Distillery (Moray, Speyside)

  • Gordon & Macphail distillery label

  • Gedistilleerd 31 oktober 1967, gebotteld 21 september 2015

  • 47 jaar oude single malt

  • 533 flessen uit first fill sherry butt #4645

  • Alcohol: 43%


ProefnotitiesKleur: Oud goud. Heel trage benen verschijnen op het glas na het walsen. (Nu weet ik wat ze bedoelen met trage benen. Dit is heel anders dan hedendaagse whisky's die reeds op de site verschenen.)

Neus: Verrassend fris. En dan wordt de marsepein binnengebracht met de kruiwagen (bij wijze van spreken). Verse amandelen. Kersencustard met een toets van vanille. Kersenhout en steriel verband. Sappige mango en gedroogde sinaasappel.
Met water: maraschino cocktailkersen. Nog wat extra zoetheid. Honing en mandarijnen. Of Mandarin Napoléonlikeur.

Smaak: Kruidig en zoet. Kaneel en marsepein. Knapperige peer en Madame Jeannettepepers. Heel aromatisch met een scherp kantje. Gemalen steranijs.
Met water: kersen op siroop en mangocompote. Een aangename touch van hout. Abrikozenconfituur.

Afdronk: Mon chérie likeurpralines. Donkere chocolade gevuld met kersenlikeur.

Wat gebeurde er nog in 1967?
  • 18 januari: Sergio Leone's "A fistfull of dollars" met Clint Eastwood wordt gereleased in de Verenigde Staten.

  • 28 april 28: Mohammed Ali weigert dienstplicht te doen en wordt zijn bokstitel afgenomen. Hij mag tevens drie jaar niet vechten.

  • 4 juli: Het Britse parlement haalt homoseksualiteit uit de criminaliteit.

  • 13 augustus: De eerste line-up van Fleetwood Mac maakt zijn opwachting op het Windsor Jazz and Blues Festival.


Ik hoef je niet te vertellen dat ik vrij opgewonden was toen dit sample pack voor mijn deur belandde. Deze whisky’s gaan zeker wat extra experience points opleveren in mijn zoektocht naar de perfecte whisky (als die al bestaat).

Deze Longmorn is de afgevaardigde van de jaren zestig uit Gordon & Macphail's Speyside Collection. Slechts 75 dozen van deze collectie premium whisky's komen op de markt terecht. In de doos zitten pareltjes zoals een Glen Grant uit 1949 en een Strathisla uit 1953. Morgen spendeer ik wat tijd aan de Glenlivet 1948.

Het sample van deze whisky komt van Gordon & Macphail. Meningen geuit in deze review zijn natuurlijk mijn eigen mening en zo onbevooroordeeld mogelijk.