Vandaag onderneem ik een nieuwe tijdreis met de op één na oudste expressie in Gordon & Macphail's Speyside Collection: The Smith's Glenlivet 1948.

George Smiths Glenlivet was de eerste distilleerderij met een licentie na de Excise Act van 1823. Een wet die werd doorgeduwd door de Hertog van Gordon, landheer van Smith. Deze Glenlivet is niet de oudste botteling door Gordon & Macphail. In 2011 bottelden ze een Glenlivet uit 1940 als onderdeel van hun Generations reeks. Deze 70 jaar oude single malt is hét pronkstuk van Gordon & Macphail.


De naam Glenlivet werd lang als een kwaliteitsaanduiding gebruikt en was een populair appendix voor distilleerderijen in de Speysideregio. Maar enkel George Smith mag The Glenlivet als merknaam gebruiken.
A photo posted by aryantosetiabudi (@totoocto) on


Identiteitskaart Smith's Glenlivet 1948


  • George & J.G. Smith's Glenlivet 1948

  • Gordon & Macphail distillery label

  • Gedistilleerd op  11 februari 1948, gebotteld op 26 juli 2010

  • 62 jaar oude single malt

  • 400 flessen uit first fill sherry butt #545

  • Alcohol: 43%


ProefnotitiesKleur: Oud goud. Een kleverige vloeistof in het glas. Dikke trage benen.

Neus: Warme zoete aroma's. Een oud sherryvat volgestopt met appels en gevuld met een kruidige rum. De aarden vloer van een dunnage warehouse. Fruitige kauwgom. Bananen gedrenkt in rum uit de oven.
Met water: kruidige rum en hoestbollen. Ouderwetse bruine snoepjes die ik nog altijd niet kan benoemen. Een vleugje menthol.

Smaak: Sterke kruiden en peper. Een bitterzoete ontwikkeling. Hout. Héél veel hout. Versgebrande koffie. Gegrilde vijgen. Geroosterd brood. Opnieuw aroma's van groene kruiden. Bieslook? Gebrande karamel en wat sulfer op de achtergrond.
Met water: siroop en kruiden. Chocolade bitters en houtolie.

Afdronk: Een sigarendoos. Aromatisch hout. Balsahout om precies te zijn. Gebrande karamel. Een lange aardse finish.

Wat gebeurde er nog in 1948?
  • 30 januari: Mahatma Ghandi wordt vermoord in New Delhi.

  • 17 maart: De Hells Angels motorbende wordtopgericht in Californië.

  • 30 april:  De Land Rover wordt onthuld op het autosalon van Amsterdam.

  • 16 augustus: Babe Ruth sterft op 53-jarige leeftijd.


Ik hoef je niet te vertellen dat ik vrij opgewonden was toen dit sample pack voor mijn deur belandde. Deze whisky’s gaan zeker wat extra experience points opleveren in mijn zoektocht naar de perfecte whisky (als die al bestaat).

Deze Glenlivet is de oudste vintage uit de reeks maar niet de oudste whisky uit de Speyside Collection van Gordon & Macphail. Ik heb nog geen referentiekader om dergelijke malts mee te vergelijken. De twee malts uit de jaren 40 zijn vrij gelijklopend. Ik prijs me gelukkig met deze kans om wat vloeibare geschiedenis te proeven.

Het sample van deze whisky komt van Gordon & Macphail. Meningen geuit in deze review zijn natuurlijk mijn eigen mening en zo onbevooroordeeld mogelijk.