A Tasty Dram whisky blog tasting notes


Kerstavond! Tijd om de twee laatste whisky’s uit de Speyside Collection klaar te zetten. Twee drams die onmiddellijk hoge verwachting schepten bij hun aankomst… De eerste is een Strathisla 1953.

Strathisla is de oudste distilleerderij in Speyside en zonder twijfel de meest fotogenieke. Ze werd achtereenvolgens Milltown, Milton, Strathisla en Milton (opnieuw) genoemd. Sinds 1951 staat er definitief Strathisla op het naambordje.

De spirit van Strathisla wordt overgepompt naar de Glen Keith distilleerderij in de burt. Daar worden ofwel de vaten afgevuld ofwel met een tanker weggevoerd naar grote warehouses van Pernod Ricard.Identiteitskaart Strathisla 1953


  • Strathisla 1953, Strathisla Distillery (Keith, Speyside)

  • Gordon & Macphail distillery label

  • Bottled 20th November 2012

  • 58 year old single malt

  • 258 bottles from first fill sherry butt #1614

  • Alcohol: 43%

Proefnotities


Kleur: donker amber met een dikke textuur. Triage benen verschijnen op het glas.

Neus: Vloeibare Christmas pudding. Gedroogd fruit en noten. Oloroso sherry. Een lederen toolkit van een schrijnwerker. Zoet en kruidig. Een rokerige toets op de achtergrond. Muffins met blauwe bessen. Karamel en vanilla. Verse vanillestokjes. Dit is een epische whisky! Suiker, kaneel en speculooskruiden. Marsepein.
Met water: De neus is gewèèldig (gelieve dit te lezen met een Eddy Wally intonatie). Rijkelijke fruitcake en banketbakkersroom met vanillezaadje.

Smaak: Oloroso sherry. Houterige vanilla. Gebrande noten. Christmas pudding met kaneel. Een bittere toets. Een sigarendoos opgevuld met vanillapudding. Heerlijk kauwbare whisky.
Met water: Een romig mondgevoel. Opnieuw die kruidige pudding. Kaneel, kruidnagel en piment (allspice). Peper en vanille. Geplet szechuan peper.

Afdronk: Een lange finish. Zoete druiven. Gebak met kaneel en suiker.

Wat gebeurde er nog in 1953?


  • 5 maart: Joseph Stalin sterft na een beroerte.

  • 13 april: Ian Fleming publiceert Casino Royale, de eerste James Bond novelle.

  • 30 juni: De eerste Chevrolet Corvette wordt gebouwd in Michigan.

  • 30 december: De eerste kleurentelevisie komt op de markt.


Ik had een voorgevoel dat ik de twee whisky’s uit de jaren 50 moest sparen tot het weekend. Dit is absoluut fantastisch spul. Beter dan de 1948 en 1949 expressies als je het mij vraagt. De verwachtingen van de laatste, een Mortlach uit 1954 zijn héél hoog. Maar of hij deze tasty dram zal kunnen kloppen… Daar komen we morgen achter. Prettig kerstfeest!.

Het sample van deze whisky komt van Gordon & Macphail. Meningen geuit in deze review zijn natuurlijk mijn eigen mening en zo onbevooroordeeld mogelijk.