Dit wordt (hopelijk) de eerste in een lange reeks van "Op bezoek bij...". Dit is niets meer dan mijn ervaringen op bezoek bij Belgische en Nederlandse whiskywinkels of drankenspeciaalzaken.  Gewapend met een fototoestel trok ik onlangs terug naar Drinks De Clercq en Zoon in Lochristi.

De winkel wordt ondertussen gerund door Geert De Clercq - de zoon dus - samen met zijn vrouw en zoon Emiel. Na een grondige renovatie ging de zaak opnieuw open op 13 april. Het is schijnbaar traditie geworden om elke openingsdag na verbouwingen of uitbreidingen te doen op die bewuste dag, de verjaardag van Geert De Clercq zo blijkt.

Maar goed, tijd om de winkel even te bekijken.  Het aanbod van whisky is groot. Enorm groot eigenlijk. Dit komt misschien zelfs een beetje intimiderend over op de cadeautjesjager zonder een basiskennis whisky. (Maar dat schreef ik natuurlijk al eerder.) Ik schat om en bij de 3.000 flessen. Alles staat netjes alfabetisch gerangschikt per stokerij. Officiële en onafhankelijke bottelingen staan er broederlijk naast elkaar in een kleurrijke mengelmoes.

Je slijt er dus makkelijk een uurtje om gewoon alles eens te bekijken vooraleer je gericht op zoek gaat naar een nieuwe fles. Of tot  wanneer het vrouwtje aangeeft dat het tijd wordt om te kiezen en naar huis te gaan. Mij straf je dus niet met een uurtje slenteren door de gangen.

[caption id="attachment_1734" align="aligncenter" width="225"]De Clercq en zoon Alles staat netjes geordend bij Drinks bij De Clercq[/caption]

De winkel is trouwens één van de drie Ardbeg Embassies in België. Je ziet het in de kleine details, kandelaars met het logo, een schilderij van Shortie... En natuurlijk een hele resem Ardbegs, van de standaard 10yo tot exclusievere bottelingen zoals de Double Barrel. De prijzen voor de limited editions zijn dan ook soms Ardbegiaans. Zo kostte bv. de Auriverdes tijdens Ardbeg Day €130. Reed je net de grens over betaalde je €90... Maar goed, Ardbegfans zijn vreemde beestjes en hebben soms veel geld over voor hun favoriete whisky.

[caption id="attachment_1737" align="aligncenter" width="300"]Ardbeg zit in de details Ardbeg zit in de details[/caption]

[caption id="attachment_1736" align="aligncenter" width="300"]Ardbeg's Shortie Ardbeg's Shortie[/caption]

Voor de prijzen van andere whisky's geldt zoals in elke winkel: kijk en vergelijk. Soms kan je een koopje doen, maar soms kan je evengoed een stuk meer betalen dan elders. Zo betaalde ik vorig jaar rond de €70 voor een Bowmore 15yo Laimrig. Maar een Lagavulin 16 kost bij Drinks bij De Clercq dan bijvoorbeeld iets meer dan €60. Die koop je dus beter in de supermarkt of online. Je vindt er natuurlijk ook whisky's in elke prijsklasse. Van €30 tot flessen met een winkelwaarde van vier cijfertjes.

De winkel is met zijn 2.000 m2 behoorlijk groot. Dat zorgt er dus voor dat je bij vragen niet altijd meteen iemand aantreft. Maar je hoeft dus ook geen schrik te hebben om een fles om te stoten (een schrik die er in kleinere winkels wel in zit). Ook de keuze aan andere  dranken zoals wijn, rum, gin en natuurlijk Belgische bieren zijn behoorlijk uitgebreid. Niet zo groot als het mini-whiskyparadijsje maar nog steeds groot genoeg om verloren te lopen.

[caption id="attachment_1738" align="aligncenter" width="300"]Drinks De Clercq en Zoon whisky vault In de whiskykluis  ligt heel wat lekkers. Maar niet voor ieders budget ;-)[/caption]

Daarnaast verzorgen ze bij Drinks bij De Clercq regelmatig whiskytastings en degustaties van gin of wijn. Op de website vind je altijd een mooi overzicht. Je hebt er trouwens ook de mogelijkheid om vooraf te proeven zodat je zeker bent van je stuk vooraleer je de portefeuille bovenhaalt.

[caption id="attachment_1739" align="aligncenter" width="225"]Drinks bij De Clercq proefkast Een uitgebreide selectie om te proeven voor je koopt[/caption]

Ik kocht - correctie, ik kreeg ze cadeau van het vrouwtje voor vaderdag - bij mijn bezoek aan Drinks bij De Clercq een Lagavulin 8yo en een 14yo Caol Ila uit de Small Batch reeks van Cadenhead's.

[caption id="attachment_1743" align="aligncenter" width="200"]drinksdeclercq Lagavulin en Caol Ila Kan tellen als allereerste vaderdagcadeautje![/caption]

Drinks bij De ClercqDorp-Oost 133
9080 Lochristi