Afgelopen weekend spendeerde ik wat tijd met een single cask Tomatin 2004 for Usquebaugh Society. Tomatin Distillery  stookt al sinds 1897 maar bleef relatief onbekend tot 2004. Een dikke tien jaar geleden verkocht Tomatin amper 100.000 flessen single malt per jaar. Vandaag is dat aantal al meer dan verviervoudigd. Het overgrote deel van hun whisky verdween en verdwijnt dan ook in blends. In de jaren 70 had Tomatin niet minder dan 23 distilleerkolommen en produceerden ze meer dan 12 miljoen liter alcohol. Zelfs Glenfiddich, de absolute single malt gigant, stookte niet eens zoveel alcohol.De Nederlandse Usquebaugh Society selecteert jaarlijks een single cask voor hun leden en fans; Dit jaar viel hun keuze op een 11 jaar oude single malt uit een first fill bourbon barrel. Veertig leden kozen dit vat uit vier samples tijdens een privétasting met Scott Adamson van Tomatin.

Het vatnummer met vijf cijfers duidt erop dat dit vat een narijping is. De whisky spendeerde de eerste zeven jaar in een refill bourbon cask om dan overgeheveld te worden naar een first fill bourbon barrel voor nog eens vier jaar. Met first fill wordt een bourbonvat bedoeld dat na het rijpen van de bourbon voor de eerste keer met Schotse single malt gevuld werd. Refill vaten werden daarentegen voordien al eens gebruik om Schotse whisky te rijpen.

Identiteitskaart Tomatin 2004 for Usquebaugh Society  • Tomatin 2004 single cask

  • Tomatin Distillery, Inverness (Highlands)

  • 11 jaar oude single malt

  • Gedistilleerd in 2004 - gebotteld in 2016

  • First fill bourbon barrel cask #35281

  • Alcohol: 60 % ABV

  • €68 bij Whiskybase / Levenswater.nl


ProefnotitiesKleur: Dit lijkt op een een bleke witte dessertwijn. Maar de dunne snelle benen en lichte textuur duiden op een hoog alcoholpercentage. (60% volgens het label dus... Check!)

Neus: In één woord: bourbon-y. Deze whisky kan zijn heimat niet verbergen. Zelfs in een blinde tasting haal je deze eruit als een bourbon gerijpte Scotch (ik verfoei de term, maar het is nu eenmaal een belangrijk trefwoord). Een droge eau-de-vie van druiven en karnemelk. Banaan, kokosnoot en vanille. Rode appels en meringue. Gekarameliseerde nootjes. Een blend van calvados en Poire Williams. Met water krijg ik meer kokosnootvulling uit een Bounty en amandelpasta binnen. Een kruidig parfum van kruidnagel en gember.Smaak: Start met een klein sipje om aan de alcohol te wennen. Anders trek je dat typische ik-nam-een-te-grote-slok-alcohol gezicht. De alcohol prikt meer in de mond dan hij op de neus deed. Groene aroma's. Gras en dennenhout. Licht romig. Jong hout en vanille. Water maakt de whisky een beetje ronder. Banaan en kokosnootwater. Eik en bitterzure appelschil.

Afdronk: Groene twijgjes en bittere noten.

Het bourbonvat zorgde voor een heerlijke droog-zoete textuur (ook al ben ik dan nog een bourbon / Amerikaanse whiskeymaagd...) Een whisky om rustig van te nippen. Je kan net zo goed een ganse avond genieten met één glas. Er valt meer dan genoeg te ontdekken. Veertig getrainde en eerlijke neuzen kunnen niet verkeerd zijn. Knappe keuze !

Tomatin lijkt zowaar het pad van Bruichladdich op te gaan. Ze proberen de distilleerderij een authentiek gezicht te geven met hun Tomatin Life campagne en hun whisky's tonen al op jonge leeftijd een mooie complexiteit.

Wat denken anderen ervan?Bron en afbeeldingen:  Gebouwen(Tomatin), Tomatin 2004 for Usquebaugh Society  fles (whiskybase),

Sjoerd van Malt Fascination bezorgde me een sample van deze Tomatin 2004 for Usquebaugh Society. Bedankt Sjoerd. Aangezien het absoluut geen zin heeft om mezelf voor te liegen zijn meningen geuit in deze review mijn eigen eerlijke mening.