The Glenmorangie Distillery presenteerde vanavond hun laatste Private Edition: Glenmorangie Bacalta. Bacalta is Schots Gaelic voor "gebakken" en de eerste Glenmorangie met een finish op Malmsey Madeiravaten. De whisky is geïnspireerd op de Glenmorangie Madeira Finish die Bill Lumsden 20 jaar geleden creëerde.


Glenmorangie Bacalta werd gefinished in zwaar geroosterde vaten van Amerikaanse eik behandeld met Malmseywijn, een zoete Madereiravariant. Daarvoor rijpte de whisky in ex-bourbonvaten. Hoe lang? Dat weten we niet en ze zullen het ons ook niet vertellen.

Identiteitskaart Glenmorangie Bacalta


  • Gedistilleerd in The Glenmorangie Distillery, Tain (Highlands)

  • Gerijpt in in ex-bourbonvaten, gefinished in Malmsey Madeiravaten.

  • Non-chill filtered

  • Alcohol: 46% ABV

  • Prijs: £79 / €92

Dr Bill Lumsden over de nieuwe Glenmorangie Private Edition

“For years I had longed to create the best Madeira-finished whisky possible. Realising that ambition took time and dedication, as every step of extra-maturation was tailored exactly to our specifications – rather like haute couture. Connoisseurs will recognise the radiating warmth of our bespoke sun-baked casks in Glenmorangie Bacalta’s aromas of ripe apricots, white chocolate and mineral notes. There are complex tastes of mint toffee, baked fruits, honeycomb, almonds and dates, mingling with marzipan, white pepper and melon – and a rich, syrupy finish. Glenmorangie Bacalta is a burst of sunshine in a glass.”


Bron: Press release Glenmorangie