A Tasty Dram Whisky Blog tasting notes

Heeft het merk Port Charlotte nog een introductie nodig? Het is geen feitelijke distilleerderij - ooit waren er plannen om een nieuwe Port Charlotte distillery te bouwen - maar een merk dat gestookt wordt bij Bruichladdich Distillery. Het staat tussen het ongeturfde Bruichladdich en het turfmonster Octomore in. De gemoute gerst bevat ongeveer 40ppm fenolen. (ppm = parts per million. 10ppm is licht rokerig, 40ppm is zwaar gerookt). Port Charlotte Scottish Barley is de opvolger van The Peat Project en An Turas Mor en wordt gebotteld aan een mooie 50% ABV.


Bruichladdich nam zijn belofte tot meer transparantie een stapje verder deze week. Je kan nu het complete recept van je eigen fles Port Charlotte op hun website opzoeken. Eerder deden ze dit al voor The Classic Laddie. Je hebt enkel het batchnummer nodig dat je kan vinden op de achterkant van je fles.

Identiteitskaart

  • Port Charlotte Scottish Barley batch 15/052 en 15/221

  • Bruichladdich Distillery, Bruichladdich (Islay)

  • multi-vintage NAS single malt

  • 50% ABV

  • Prijs: ongeveer £45 / €50

Proefnotities Port Charlotte Scottish Barley

Kleur: een gouden gloed. Er kunnen verschillen zitten tussen batches. Walsen laat dikke snelle benen achter op het glas.

Neus: Krijtgeur stijgt op uit het glas. Zoete rook en zilte zeelucht. Agave of mezcal gemixt met pimentón of gerookt paprikapoeder. Op de achtergrond zit wat rokerige porto of Banyulswijn verstopt (moest dat bestaan in een rokerige variant). Heel veel zoethout en karamel. Romige mout en vanille. Havermoutpap met golden syrup of kandijsiroop. Karamel-notensiroop uit een hipsterkoffiebar. Zoete kerse, geroosterde amandelen en marsepein. Colasnoepjes.
Met water: De zoetheid wordt wat teruggedrongen. Fruittellasnoepjes met citroen en aardbeiensmaak. Zoete appels en honing.

Smaak: Romige mout. Honing en zoethout. Rook in gevecht met peper en zout. Zoete marsepein. Peperige houtaroma's en honing.
Met water: Vanille, banaan, meloen en kiwi. Merinque. Zacht en romig. Een wolkje rook versmelt met de andere aroma's.

Afdronk: Een lange en zoete nasmaak. Honingmeloen. Marshmallow die aan het karameliseren is boven een haardvuur. Een beetje ruw maar toch verlang je telkens naar meer.

Ik ben nog steeds geen Port Charlotte tegengekomen die teleurstelde. Port Charlotte Scottish Barley hoort thuis in elke barkast (als je van rokerige whisky's houdt). Jong, een tikkeltje stout maar met heel veel laagjes en aroma's. Het recept is opgebouwd rond first-fill bourbonvaten, nieuwe virgin oakvaten, en een paar sherry- en rode wijnvaten. En wie het recept van de batch 15/221 in detail bekijkt zal zien dat er ook meer funky refill wijnvaten kunnen gebruikt worden in een vatting. Denk maar aan Côtes du Rhône, Madeira, Banyuls, witte Jurançon,...

Recipt 15/021


Recept 15/221


Beide bottelingen hebben nog de signatuur van Jim McEwan op de fles. Ik vermoed dat zijn Padawan Adam Hannet de vattings al samenstelde en Jim nog enkel zijn goedkeurend knikje gaf.

Bonus: Als je niet vies bent van een experimentje, kan ik ten zeerste een scheutje Manzanilla sherry in een glas Port Charlotte Scottish Barley uit te proberen. Het zet de zoete en zilte smaken nog meer in de verf.


Afbeeldingsbron: The Whisky Exchange

Herkomst van de samples: De 70 cl fles Port Charlotte Scottish Barley werd gekocht in een lokale supermarkt. Het 20 cl flesje was onderdeel van een Twitter tasting op touw gezet door Oona en Bruichladdich voor Belgische bloggers.