A Tasty Dram Whisky Blog tasting notes

Vanavond duik ik met neus en smaakpapillen in de nieuwe Benromach Sassicaia Wood 2009. Sassicaia Wood is één van Benromachs whisky’s met een finish op wijnvaten. Deze Speyside single malt rijpte eerst in ex-bourbon barrels en kreeg dan een finish van 28 maanden in rode wijnvaten uit Bolgheri.

Benromach is toe aan de tweede generatie van zijn Sassicaia Expressie. De vorige release was gestookt in 2007. De Wood Finish reeks van Benromach bestaan uit nog twee andere whisky’s: een Château Cissac en een Hermitage Twee Franse topwijnen - Bordeaux en Noordelijke Rhône - en een Italiaanse wijn dus.

Sassicaia is een rode wijn van Tenuta San Guido uit Bolgheri in ware Bordeaux-stijl. De wijnen staan ook wel gekend als “Supertoscanen”. Deze DOC-wijnen (Denominazione di origine controllato). moeten minstens 26 maand rijpen.

Dit is de enige single estate wijn uit Italië die zijn eigen DOC heeft. De wijn wordt gemaakt van 85% Cabernet Sauvignon en 15% Cabernet Franc druiven. Tenuta San Guido produceert jaarlijks ongeveer 180.000 flessen.

Maar genoeg geleuterd over de wijn. Dit is nog steeds een whiskyblog. Hier zijn mijn proefnotities van de  Benromach Sassicaia Wood 2009.
Identiteitskaart Benromach Sassicaia Wood 2009

  • Benromach Distillery, Forres (Speyside)

  • 2009 Vintage - Gebotteld in 2017

  • Gerijpt in ex-bourbon barrels, finish in Bolgheri Sassicaia wijnfusten

  • Alcohol: 45% ABV

Proefnotities

Kleur: Een mooie koperrode whisky die dikke snelle benen achterlaat op het glas.

Neus: De rook is meer uitgesproken dan bij de klassieke 10 jaar oude Benromach. Een stoffige fruitkelder. Frambozen en aalbessen. Poepegatjes en grenadine. Granaatappel met wat van het bittere wit. Een babypapje met banaan en rood fruit. Eik en tanninearoma’s.Met water: Rietsuiker en cassonade (aka kindjessuiker). Gember en kruidnagel.

Smaak: Scherpe kruiden. Peper, gember en gedroogde munt. Aalbessen die een beetje te vroeg zijn geplukt. Taninnes en plasticine. Een scherpe aanzet die evolueert naar een aangenaam zoetje van aardbeien.

Met water: De whisky wordt iets zoeter.  Rode bessen, gekonfijte gember en donkere chocolade. Een licht bittere toets van kruidnagel.

Afdronk: Een droge licht-rokerige finish die zich transformeert in iets kruidig vermengd met geplette aardbei.


Moest je me vragen om de kiezen tussen de 10yo en de Sassicaia Wood, dan ga ik waarschijnlijk voor de klassieke all-rounder 10-jarige (sinds ik Benromach leerde kennen, stond er altijd wel een 10yo of een 100° proof open in de kast). Betekent dat nu dat de Sassicaia een mindere whisky is? Niet echt. Hij is minder een all-rounder maar eerdere een zoete dessertwhisky. Ik heb zo’n vermoeden dat dit een perfecte match met iets zoals cranachan kan worden.

Oorspronkelijk dacht ik uit te kijken voor een flesje Sassicaia om naast de whisky te zetten. Ik had er geen idee van dat deze topwijn wel behoorlijk prijzig was… Voor minder dan €150 haal je er geen in huis…


Herkomst van het sample: Het Benromach Sassicaia Wood 2009 sample werd opgestuurd door Benromach. Opinies en commentaren in deze review zijn natuurlijk gewoon mijn eigen mening. 

Fotocredits:  Benromach