A Tasty Dram Whisky Blog tasting notes

Vanavond duik ik in de eerste release van Douglas Laing’s Consortium of Cards, an Old Particular Laphroaig 18YO. The Consortium of Cards is een verzameling van whisky's uit de Old Particular reeks rond het thema speelkaarten. (Als je denkt "Heb ik dat niet al eerder gehoord?", dan ben je helemaal juist. Hanyu deed ongeveer hetzelfde een aantal jaar geleden.)

Deze single cask wordt aangeduid als de Koningin van de Hebriden, Islays bekende en welverdiende bijnaam. En een mooi gerijpte Laphroaig heeft alles in huis om hét kroonjuweel van Douglas Laing’s Consortium whiskycollectie te worden.
Identiteitskaart Douglas Laing Old Particular Laphroaig 18YO Consortium of Cards  • Laphroaig Distillery, Port Ellen (Islay)

  • Gebotteld door Douglas Laing & Co

  • 1998 Vintage - Gebotteld in 2017

  • Gerijpt in een refill sherry butt - 665 bottles

  • Alcohol: 50% ABV

Proefnotities

Kleur: Een bleke gele whisky; De textuur is licht olie-achtig.

Neus: Yep, hier moet je niet aan twijfelen. Dit is Laphroaig. Rokerige citrus, ananas, heide en honing. Krijt en mineralen op de neus. Asfalt. Een gebeitste pier. Vanille, rozijnen en passievrucht. Plakkaatverf, steriel verband en ziekenhuisgeur.
Met water: Nog meer ziekenhuisgeur. Een wolk sigaretten die door de verfafdeling van een DHZ-zaak drijft.

Smaak:  Zoet en romig. Dan krijg je de volle laag van peperige rook. Jalapeños op de grill. Barbecue, honing en tabak. Droge as en geschroeid hout. Anijszaad.
Met water: Ronder. Meer sigaretten en vuursteen.

Afdronk: Een lange krachtige finish. Een takje munt en rozijnen. Gedroogd hooi en vuursteen.

Dit is  text-book Laphroaig. Een Zwarte Koningin die je in haar kasteel houdt zonder een kans om vrij te komen. Maar dat is geen straf. Integendeel zelfs Dit is een verleidelijke en smakelijke combinatie. Jammer dat jong-volwassen Laphroaig zo belachelijk duur is geworden... (Mijn mening. Als jouw budget het toelaat, koop een fles en doe ze sito presto open!). Noem het een pareltje, noem het een knaller, noem het van de bovenste plank. Onafhankelijke Laphroaig stelt zelden of nooit teleur.

Herkomst van het sample: Het Old Particular Laphroaig 18YO Consortium of Cards sample werd opgestuurd door Douglas Laing. Opinies en commentaren in deze review zijn natuurlijk gewoon mijn eigen mening. 

Fotocredits:  Douglas Laing