A Tasty Dram Whisky Blog tasting notes

Benromach  lanceerde onlangs een nieuwe single cask uit het midden van de jaren 70, een periode waarin ze onder DCL bewind stonden.  Vanavond duik in een het laatste juweeltje uit hun warehouse: een Benromach 1975, een single malt die 41 jaar lang sluimerde in een ex-bourbonvat.


Sinds Gordon & Macphail het roer overnam bij Benromach Distillery in 1992 of 1993 (bronnen verschillen soms op het jaartal), gaat het hun opnieuw voor de wind. Hun hoeksteen, een 10 jaar oude single malt, heeft een mooie reputatie opgebouwd de laatste jaren. Sommigen zullen zelfs beweren dat dit dé Speyside malt is die je moet proeven, eerder dan de grote kanonnen zoals Glenfiddich en Aberlour

En toch, Benromach's leven hing aan een zijden draadje. De stokerij was een van de vele slachtoffers van de Grote Distillery Slachting in 1983. Andere legendarische namen zoals Banff en Saint Magdalene hadden minder geluk. Gordon & Macphail investeerde zes jaar en renoveerde de volledige distilleerderij. Volledig? Neen, twee stukken van de infrastructuur overleefden: een gietijzeren Boby Mill en de spirit receiver.

Identiteitskaart Benromach 1975  • Benromach Distillery, Forres (Speyside)

  • 41 year old single malt - single cask

  • Refill American hogshead #3434

  • 162 flessen

  • Alcohol: 49.9% ABV

Proefnotities

Kleur: Een zacht goudkleurige whisky die trage vette benen achterlaat op het glas.

Neus: Banaan en eik nemen het voortouw en echt een verrassing is dat niet. Een zoete kruidigheid verwelkomt je zoals een oude vriend. Vanille en banketbakkersroom gaan hand in hand met een oervlaamse delicatesse: mattentaarten. Witte chocoladepralines gevuld met pistachecrème. Zeste van sinaasappel en pompelmoes. Gekonfijte sinaasappel, meubelboenwas en noten. En toch, na al die jaren heeft het vat een delicaat moutaroma behouden.

Met water: Thaise basilicum en honingraat. De was is meer uitgesproken. Sinaasappel en tangerines. Een klein wolkje rook ontwikkelt zich na enige tijd in het glas.

Smaak: Peper en knapperige eik  Koffiebonen en cacao geven balans aan zoete honing en suikerspin. Lederachtige rook. Genieten van de kruidige mout van een donkere stout in een versleten lederen zetel.

Met water: Mout en sinaasappel vermengen zich met suiker en tabak. Een toets van gemalen zwarte peper. Het mondgevoel is een stuk zachter en romiger.

Afdronk: Bittere mout, kruiden en sinaasappel laten een warme coating achter op de tong.

Oude malts zoals deze hebben tijd nodig. Wees dus geduldig. Maar eens het gesprek op gang komt, blaast hij je van je sokken met gedetailleerde en gelaagde verhalen. Dis is je grootvader die verhalen uit zijn jeugd oprakelt. En hij vertelt ze met een levendig enthousiasme alsof het gisteren was.

Dit is geen whisky die je dagelijks drinkt. Zeker niet met een prijskaartje van om en bij de €1500. Een veertiger met de energie van een puber. De eik vervulde zijn rol zonder de malt te overheersen. Soms moet je kansen met twee handen grijpen. Een glas vloeibare geschiedenis is er zo eentje.

Herkomst van het sample: Het Benromach 1975 single cask sample werd opgestuurd door Benromach. Opinies en commentaren in deze review zijn natuurlijk gewoon mijn eigen mening. 

Foto credits: Benromach