Haal je hoge hoed, monocle, barlepel en ijsblokjes uit de vriezer maar boven. We gaan twee cocktails maken op basis van The Epicurean, de Lowlands blended malt van Douglas Laings Remarkable Regional Malts. Jan Beckers en David Ferguson presenteerden gisteren twee zomerse cocktails gebaseerd op de laatste telg tijdens een Remarkable Regional Malts Mix Up #2 Facebook Live sessie.


The Epicurean is opgebouwd uit twee verschillende malts van de Lowlandsregio. Mijn gokje: Auchentoshan en Alisa Bay. De gesloten distilleerderijen Saint Magdalene en Littlemill lijken me zeer onwaarschijnlijk en onafhankelijke Glenkinchie is behoorlijk, euhm, zeldzaam…

Snelle proefnotities

Neus: Munt, gras en citroen-gembermarmelade. Frisse groene aroma’s. Roze peperkorrels en groene appel.

Smaak: Peper en mais. Golden syrup (de Britse variant van kandijsiroop). Een knapperig mondgevoel. Koekjes. Scherpe chilipepers. Ik denk hier aan Madame Jeanettes en Habanero’s. Veel citrusaroma’s.

Ik ben wel van van de laatste Remarkable Regional Malts. Als ik erover nadenk is er slechts een die er (voor mij althans) nu bovenuit steekt en dat is Rock Oyster Cask Strength. Uitgebreidere proefnotities komen er later aan.

The Epicurean Horse’s Neck

Deze cocktail heeft best wel wat kilometertjes op de teller. Het originele niet-alcoholische recept dateert ergens ui 1890. Rond 1910 werd stilaan bourbon of brandewijn toegevoegd aan deze mix van ginger ale, ijs en citroenschil. De naam werd aangepast tot The Horse’s Neck with a Kick of een Stiff Horse’s Neck.

Hét kenmerk van de cocktail is een lange sliert citroenschil die zih in het glas krult en met wat verbeelding een elegante paardennek vormt. het drankje staat opgelijst als een officiële Contemporary Classic cocktail door de International Bartenders Association (IBA).


  • 4.5 cl The Epicurean

  • 1/2 barlepel Angostura bitters

  • een flesje ginger ale (Thomas Henry of Fevertree)

  • een laaaaaange sliert citroenschil

  • ijsblokjes

Vul een longdrinkglas met ijsblokjes en giet The Epicurean in het glas samen met een paar druppels Angostura bitter. Roer zachtjes om met een barlepel. Giet de ginger ale erbij langs de lange steel van je barlepel. Zo voorkom je dat het drankje overmatig begint te schuimen. Garneer met een lange sliert citroenschil zodat het (met wat verbeelding) op een sierlijke nek van een paard lijkt.
The Epicurean’s Appleyard

Ik weet niet of deze cocktail een historische achtergrond heeft. Misschien is dit niet meer dan een verfrissende en genietbare mixer.

  • 3cl The Epicurean

  • 9cl troebel appelsap

  • een takje munt

  • een schijfje groene appel


Giet The Epicurean whisky en appelsap in een glas en roer voorzichtig. Garneer met een takje munt en eventueel een stukje groene appel. Smakelijk!
De originele Remarkable Regional Malts Mix Up #2 recepten kan je terugvinden op de blog van Douglas Laing..

Je kan trouwens de hele avond opnieuw beleven op de Facebookpagina van The Epicurean:Herkomst sample:  De whiskysamples en ingredients voor de Remarkable Regional Malts Mix Up #2  werden aangeboden door Douglas Laing & Co. Meningen geuit in het interview zijn natuurlijk enkel die van mij.