Highland Park Valkyrie is de nieuwste single malt uit Orkney. De whisky - die langzaam Dark Origins zal vervangen - is de eerste van een nieuwe trilogie genaamd Viking Legends. In de komende jaren zal de reeks uitgebreid worden met twee andere whisky's: Valknut en Valhalla. De reeks is geïnspireerd op de dood en het hiernamaals. Walkuren waren een groep strijdgodinnen die gesneuvelde krijgers uitkozen en ze naar Walhalla brachten. Daar werden ze voorbereid op de laatste strijd van de goden, Ragnarok.


De whisky zelf werd gecreëerd door Gordon Motion, de master blender van Edrington. De whisky rijpte in een combinatie van sherryvaten van Amerikaanse eik, bourbonvaten van Amerikaanse eik, sherryvaten uit Europese eik en een selectie van refill vaten. Valkyrie moet het typische karakter van Highland Park, de rokerige heidearoma's centraal zetten. Hij is zelfs uitgesproken rokeriger dan de 10 en 12 jaar oude single malts van Highland Park.

De verpakking werd ontworpen door Jim Lyngvil, een Deense fashionontwerper, schrijver en manusje van alles die twee maand per jaar in een houten vikingkasteel. Zijn stamboom kan teruggebracht worden tot Rognvald Eysteinsson, een van de eerste graven van Orkney. Hij verscheen al eens in een talentenshow waar hij binnen de minuut 7 Ferrero Rockers naar binnen speelde... en heeft hiermee het Guiness World Record vast. Hij is tevens mede-eigenaar van de Frejdahl Brewery. Hun Skolder bier werd geïnfuseerd met Highland Park 12.


Maar laat ons even kort focussen op het design. Highland Park speelt graag zijn vikingroots uit. Het is ondertussen de 18de whisky met een vikingthema. De Orkney-eilanden vielen in de 8ste en 9de eeuw onder Noors bestuur. De illustraties zijn gebaseerd op een zilveren hanger uit de 4de eeuw en snijwerk op de Hammarsteen in Gotland. Het kleurenschema is een opvallende combinatie van zwart, roodroze en goud.

En nu wordt het toch stilaan tijd om de whisky zelf eens te proeven, nee? Ontdek Highland Park Valkyrie.

Identiteitskaart Highland Park Valkyrie

Highland Park Valkyrie
  • Gedistilleerd in Highland Park Distillery, Kirkwall (Orkney)
  • Deel 1 van de Viking Legend Trilogy
  • NAS whisky
  • Alcohol: 45.9% ABV

Proefnotities Highland Park Valkyrie

Kleur: Donker goud. Walsen ontbloot snelle en dunne benen.

Neus: Appel, jeneverbes, rozijnen en dadels. Rooibosthee vermengd met de typische heiderook van Highland Park. Britse karamelfudge versus Indische kruiden versus Marokkaanse citroen versus Oostenrijkse Sachertorte. Gember en palmsuiker. Roze snoep (het kleurenschema van de verpakking speelt hier een spelletje), gebrande koffie en rokerige tequila.
Water brengt drogere aroma's zoals oud leder en gedroogde pepers naar boven. Heerlijke rook met een toets van wierook. Dit doet me op een manier denken aan de Zweedse Mackmyra Svens Rök en het Indische Amrut. Een stevige portie gedroogde banaan.

Smaak: Licht en speels in de mond. Gedroogde zoete pepers. Kardemon en korianderzaad. Toetsen van gedroogd fruit. Abrikozen en dadels om precies te zijn. Smeulende oosterse kruiden. Allspice en sechuanpeper of Chinese koriander. Zoetheid van ananas. Een licht bittere evolutie.
Met water krijg ik een stortvloed aan donkere kersen, zoethoutwortel en Pedro Ximenez-sherrysmaken met een droge toets. Peperkoek met gekonfijte gember.

Afdronk: Een vrij lange finish met een zoete nasmaak. Citroensnoep, zoethout met een vleugje munt en dragon op de barbecue.

Dit is een klassieke Highland Park met zijn heide en rokerige aroma's. Na een aantal forse prijsstijgingen verloor ik Highland Park min of meer uit het oog. Valkyrie doet me dermate plezier dat mijn nieuwsgierigheid opnieuw wat aangewakkerd is. De jacht op Dark Origins is open.


Herkomst van het sample: Het Highland Park Valkyrie sample werd opgestuurd door Edrington. Opinies en commentaren in deze review zijn natuurlijk gewoon mijn eigen mening. 

Foto credits fles en  Jim Lyngvild foto: Highland Park