a tasty dram tasting notes gouden carolus single malt whisky

Gouden Carolus single malt is nauw verwant met de brouwerij Het Anker in Mechelen.  Gouden Carolus is immers ook de naam van (een deel van) hun bieren. Brouwer en stoker Charles Leclef startte met stoken op het familielandgoed De Molenberg in 2010. De allereerste single malt met dezelfde naam werd ooit gestookt bij Filliers in column stills maar kreeg relatief weinig aandacht in 2008.


Charles Leclefs familiestokerij is uitgerust met een paar Forsythstills. De wash still kan 3000 liter aan, de spirit still 2000 liter. De wash - eigenlijk zo goed als een Gouden Carolus Tripel - komt van de brouwerij. De sprit rijpt 30 maand in first fill bourbonvaten en dan nog eens zes maand in "Het Anker"-vaten. Sommige goed geïnformeerde bronnen stellen dat de vaten van de Portugese kuiperij J. Dias & Ca. komen en afgeschraapte en opnieuw geblakerde Amerikaanse eiken vaten zijn. Dus misschien dan toch geen nieuwe eik...

Identiteitskaart Gouden Carolus single malt

Gouden Carolus single malt
  • Brouwerij Het Anker / StokerijDe Molenberg
  • 3 jaar oude single malt
  • Gestookt uit Gouden Carolus Tripel bierbeslag
  • Rijpte 30 maand in first fill bourbon casks, 6 maand in “Het Anker” -  hernieuwde Amerikaans eiken vaten
  • Alcohol: 46% ABV
  • Natuurlijke kleur en niet koud-gefilterd

Proefnotities

Kleur: Donker goud met een koperen gloed. De whisky laat een mooie olietextuur achter op het glas.

Neus: Gedroogde banaan en gebrande amandelen met een toets van marsepein. Een vettig roomkaasdessert met pompelmoes. Peperkoek met stukjes gekonfijte gember. Graanbiscuit met appel en chocoladevlokken. Een huisgemaakte compound gin gemaakt met jeneverbes, komijnzaad en gedroogde kokosnoot.
Met water: De kokosnootaroma's zijn veel meer aanwezig nu. Vloeibare Bounty's. Sterke bourbonaroma's. Vers geraspte gember en bleekwater (huh?). Een vreemde proefnotitie...

Smaak: Zacht en zoet op de tong. Stroperige honing en zongerijpte meloen. Amandelpasta en kruiden. Peper, gember en nootmuskaat.
Met water: Romige chocolade, gemberbrood en vanillecookies. Nootmuskaat, bananentaart met slagroom.

Afdronk: Wat aardse aroma's zoals je ze in oude wijn terugvindt en scherpe kruiden leggen een film over de tong.Ik vind deze Gouden Carolus Single Malt best wel te pruimen. Allezins al een stuk beter dan de eerste verjaardagsrelease die ik vorige week reviewde. Er zijn nog wat scherpe kantjes aan deels door zijn jeugdigheid en de nieuwe of hernieuwde eik, maar toch voelt alles beter in balans. Sterke wortels in onze biertraditie, niet al te complex maar toch aangenaam gezelschap. Klinkt vrij Belgisch, niet?