Proefnotities Stokerij De Molenberg Gold Fusion Gouden Carolus single malt


De Gouden Carolus single malt is bijna al aan zijn vierde levensjaar toe en met onze nationale feestdag in aantocht, is de tijd rijp om met de neus in de whisky De Molenberg Gold Fusion te duiken. Deze eerste verjaardagswhisky van stokerij De Molenberg is een blend van het originele testdistillaat uit 2007 en de Gouden Carolus single malt.


De spirit werd gestookt uit de Gouden Carolus tripel maisch (zonder hop en kruiden). De whisky rijpte gedurende vier jaar in bourbonvaten en kreeg een finish in porto- en sherryvaten gedurende twee weken. De Gouden Carolus whisky rijpte eerst 30 maand in first fill bourbonvaten en nog eens zes maand in nieuwe Portugese vaten oftewel Het Ankervaten.

De Gold Fusion kwam er ter ere van de eerste verjaardag van de Gouden Carolus single malt en zet de stokerij zelf - De Molenberg - in de spotlight. De 'gewone' whisky heeft immers de naam van het Gouden Carolus bier meegekregen. De verjaardagswhisky kreeg ondertussen al twee opvolgers: Fado Vivo (met portoinvloeden) en Sola Jerez (met oloroso sherryinvloeden).

Identiteitskaart Stokerij De Molenberg Gold Fusion

  • Stokerij De Molenberg / brouwerij Het Anker, Mechelen (Belgium)
  • NAS single malt (6yo whisky geblend met 3yo whisky)
  • Fles: 3614/5000
  • Alcohol: 46%

Proefnotities

Kleur: Koper van kleur. Olieparels kleven aan het glas.

Neus: Het eerst wat me te binnen schiet is een aroma van Pisang Ambon, die chemische groene bananenlikeur uit de jaren 90. Niet de beste start ooit, maar ik laat me hierdoor niet afschrikken. Bananensnoep en een kruidige ondertoon, gekonfijte gember en gedroogd fruit (banaan, rozijnen en appel). Een bloemig parfum, zeep met citrusextract en oude peperkoek. Er zit een klein metalig kantje aan dat me niet echt aanspreekt. Veel bourbon en melkchocoladearoma's. En om één of andere reden ook wat van een loofbomenbos.
Met water: nog meer banaan en sinaasappelschil. Citroenvodka en goedkope limoncello.

Smaak: Britse kerstpudding met gember en lavendel. Opnieuw komt de zeep erbij. Zoete tonen van kaneel en laurierblad, wat anijszaad en chocolade.
Met water: Banaan en Pisang Ambon zetten zijn mierzoete karakter nog wat extra in de verf. Honing en laurierblad versus scherpe peperbolletjes verse bittere sinaasappelschil. Een gin geïnfuseerd met koriander en komijn.

Afdronk: Kleverig en bitterzoet. Bloemenhoning en peperkoek. Een bittere finale met droge houttwijgjes.

Gouden Carolus De Molenberg Gold Fusion 1st anniversary whisky


Zelfs een jaar na datum laat deze whisky me met gemengde gevoelens achter. Het allereerste glas was een behoorlijke tegenvaller en ik liet fles zes maand onaangeroerd achteraan de whiskykast staan. Ik begon pas met mijn proefnotities na een derde proefsessie. Louter gebaseerd op mijn proefnotities heeft dit alle schijn van een degelijke whisky. Helaas doen die chemische Pisang Ambon en zeperige aroma's meer kwaad dan goed... Eigenlijk was ik blij dat de fles leeg was en dat overkomt me maar zelden. Maar mijn smaak is daarom de jouwe niet, dus probeer vooral zelf. Over smaak valt immers niet te twisten. Volgende week probeer ik de gewone Gouden Carolus single malt.