Thursday, 27 June 2013

Balblair 1997 Vintage (2nd release)

Mooie jongen met een kruidig karakter
Balblair verwierf in 2012 beroemdheid door te fungeren als achtergrond voor de feel-good-zondagnamiddagfilm The Angel’s Share van Ken Loach.

Sinds de rebranding in 2007 krijgen de - het moet gezegd worden - prachtige flessen en dito verpakking geen leeftijdsaanduidingen meer. In plaats daarvan krijgen de ‘Vintages’ het jaartal waarin ze gedistilleerd zijn op het label.Identiteitskaart

  • Inver House Distillers
  • Balblair Distillery, Tain (Highlands)
  • Single malt 14 à 15 jaar oud
  • Gedistilleerd in 1997 & gebotteld in 2012
  • 46% alcohol
Uiterlijk: Balblair levert gewoonlijk heldere Vintages af. Deze tweede release van de 1997 vormt hier geen uitzondering op en heeft een typische Chardonnaykleur.

Aroma: Kokosnoot en gekonfijte gember overheersen het glas samen met wat honing. Daarna krijg je zoete vruchten zoals abrikoos, rijpe ananas en wat vanille.

Water accentueert zoete kaneel en crème patissière. In de verte sluimert wat witte chocolade.

Smaak: Kruiden, kruiden, kruiden en zoetigheid overheersen in de mond. Kaneel, kruidnagel en gemalen peper nemen de kruidigheid voor hun rekening. Banaan en perzik tekenen voor de zoetheid.

Met water krijg je andermaal wat vanillepudding, droge eik en dan terug… zoete specerijen.

Finish: De afdronk is droog en kruidig. Een aangename ‘Cinnamon Challenge.


Deze aperitief-Balblair laat me achter met gemengde gevoelens. Lekker is hij zeker, laat daar geen twijfel over bestaan. Op de neus een zeer aangename whisky. En toch vind ik hem een beetje complexiteit missen voor een (bijna) 15-jarige. Tel het aantal keer dat ik ‘kruiden’ schreef maar op.

In drankenhandels en speciaalzaken te vinden voor € 65 - €70.

PS: Opletten bij de uitschenken. De brede rand van de flessenhals is esthetisch misschien mooi maar niet bepaald de meest gebruiksvriendelijke.
Share:

0 comments:

Post a Comment