Sunday, 2 June 2013

Bowmore 12

Een zuiderse zeebries op een warme zomerdag
Bowmore is de administratieve hoofdstad van Islay. Het is het meest zuidelijk gelegen Schots eilandje en maakt deel uit van de Buiten-Hebriden. De gelijknamige distilleerderij werd gebouwd in 1779 en is de oudste legale whiskydistilleerderij van het eiland. De n°1 Vaults zijn een exponent van Islay, bekend of berucht om het gebruik van turf tijdens het distilleerproces.




Identiteitskaart

  • Bowmore Distillery, Bowmore (Islay)
  • Beam - Suntory
  • Single malt 12 jaar oud
  • 40% alcohol
Uiterlijk: De 12-jarige Bowmore heeft een warme amberkleurige gloed. Jammer genoeg is de kleur afkomstig van E150 karamelkleurstof. De discussie over de invloed van E150 op de smaak is woedt nog steeds.

Aroma: In eerste instantie krijg je honing, citroen en natuurlijk turfrook. Na een tijdje ontwikkelt zich een bloemengeur gecombineerd met eucalyptus. In de verte meen ik zelfs wat after-eightkoekjes (chocolade en munt) te onderscheiden.

Met water worden de bloemen en honing versterkt. Ik denk hier eerder aan lavendel en heidebloemen. Ergens sluimert ook nog wat marsepeingeur.

Smaak: Op de tong vind je sinaasappel en (alweer) honing in combinatie met wat vanille en versgeplukte munt. Op de achtergrond krijg je een uiterst subtiele en zachte maritieme toets van grof zeezout.

Finish: Zachte en zoete turfrook zorgt voor een verwarmend mondgevoel.


Deze 12-jarige Bowmore is een aangename introductie in geturfde single malts. Er staan genoeg andere smaken tegenover de turfrook om hem toegankelijk te maken voor neofielen.

Hij kost net geen €40 en is te vinden in grote supermarkten en drankenhandels.
Share:

0 comments:

Post a Comment