Wednesday, 14 May 2014

Wemyss Malts Tweet Tasting #WemyssTT3

Donderdag 15 mei stond er een nieuwe tweet tasting onder leiding van Steve Rush en Wemyss Malts op de agenda. Ditmaal geen geheim gedoe over de inhoud, maar gewoon 4 recente whisky’s van Wemyss Malts.

Wemyss Malts is een relatief jonge onafhankelijke bottelaar. Pas actief in de whiskywereld sinds 2005, hebben ze reeds een aardig assortiment van blends, blended malts en single casks opgebouwd.

In de herfst van 2014 hopen ze van start te gaan met hun eigen distilleerderij Kingsbarns. Een mash tun, vier washbacks, een wash still en een spirit still moeten jaarlijks 500.000 liter spirit opleveren. Met lokale granen hopen ze een fruitige Lowland-style whisky te creëren.

Wemyss Malts Tweet Tasting

Op het menu

Aperitief
Lord Elcho
Blend, 40%, NAS, € 32

Voorgerecht
Pastille Bouquet 1998
Single Cask, Glen Scotia, Campbeltown, 46% ABV, ex-sherry butt, 807 flessen, gebotteld 2013, € 82

Hoofdgerecht
Merchant’s Mahogany Chest 1991
Single Cask, Glen Scotia, Campbeltown, 46% ABV, ex-sherry butt, 807 flessen, gebotteld 2013, € 129

Dessert
Peat Chimney 8
Blended Malt, 8 jaar, 40% ABV, € 38

Dram #1: Lord Elcho

Een gloednieuwe blend zonder leeftijdsaanduiding. Komt in het assortiment naast een 15-jarige blend met dezelfde naam te staan. Vernoemd naar de oudste zoon van de Vijfde Graaf van Wemyss.

Kleur: Nat stro, goud.

Neus: Initieel veel frisse aroma’s. Citrus (pompelmoes) en gember. Zachte botercake, fruitige toetsen van druiven en meloen.
Met water: Peper en jeneverbes, gesuikerde popcorn, citroenmeringue, mentholsnoepjes (kleine zoete groene kegeltjes).

Smaak: Fudge (karamel) met gekonfijte gember en wijngommetjes. Evolutie naar droge eikentannines. Met een paar druppeltjes water wordt een extra dimensie toegevoegd. Meer eik en vanille, honing en een tikkeltje kruidig. Anijszaad en eucalyptus.

Finish: Droog en kruidig. Peper en gehakte noten. Een medium lange afdronk met een licht metalige toets.

Dram #2: Pastille Bouquet 1998

Een 14 of 15-jarige Mortlach afkomstig uit een ex-bourbon hogshead. Pastilles zijn zoete fruitsnoepjes met een suikerlaagje die smelten in de mond.

Kleur: Citrusgeel, witte wijn.

Neus: Subtiele start. Zoet. Cake met gedroogde vruchten. Vijgen, citrus, zoete fruitsnoepjes met een suikerlaagje. Rood fruit en een zweem van pot pourri. Abrikozen, citrusmarmelade en amandelen.
Met water nog meer zoet. Vanille en gesuikerde citroensnoepjes. Licht florale/bloemige evolutie. Geraniums. Stoffige neus naar het einde toe.

Smaak: Droog en peperig. Hout. Sabbelen op een kaneelstok. Appel, vanille en nootmuskaat. Banaan en kokosnoot. Gemberthee.
Met water droog, zoet en spicy: kaneel en peper.

Finish: Vrij lange finish. Banaan, amandelschilfers en kaneel. Napoleonsnoepjes (citroensnoepjes) en schoonmaakproduct met citroenaroma.

Dram #3: Merchant’s Mahogany Chest 1991

Deze Glen Scotia, uit de regio Campbeltown, werd gedistilleerd in 1991 en gebotteld in 2013. Dat maakt dat hij minstens 21 jaar oud is. Mahogany verwijst zonder twijfel naar zijn donkere kleur.

Kleur: Diep koper, amber.

Neus: Rozijnen en druiven. Boenwas en leder. Karamel, grappa, dadels, pralinevulling. Koffie. Gestoofde appel met suiker. Warme karamel.
Met water: bresiliennenootjes en karamelsaus. Muskparfum

Smaak: Rozijnen en sinaasappel. Vlezig. Canard à l’orange. Zware sherryinvloeden.
Met water: meer olie-achtig, solfer. Koffie met een scheutje karamel. Pruimen die iets te rijp zijn.

Finish: Donkere chocolade met sinaasappel. Lichte solfer en pijptabak. Een snuifje peper. Leder

Dram #4: Peat Chimney 8

Deze blended malt van 8 jaar uit maakt deel uit van Wemyss’ trilogie: Spicy (Spice King), Honey (The Hive) en Peaty (Peat Chimney).

Kleur: Goud, Koper.

Neus: Turfrook combineert mooi met peperkoek, kokosnoot en honing. Romige kaas. Gesmolten chesterkaas? Geroosterd dennenhout en een zweem van bloemen. Viooltjes en lavendel.
Met water: gegrilde zalm met gedroogde Procençaalse kruiden, bouquet garni, vergaan karton, fudge, gesmolten kandijsuiker.

Smaak: Droog en heet. Witte peper en chilivlokken. As, sandelhout en houtskool.
Met wat water: bloemen en melkchocolade.

Finish: Mondverwarmend en droog. Eucalyptus en geroosterde pijnboompitten.

And the twelve points go to…

Peat Chimney en Lord Elcho (verrassingswhisky!)
Share:

0 comments:

Post a Comment