Sunday, 10 August 2014

Receptenmaand: Oostendse tomaat-garnaal

Oerklassiek voorgerecht met een twist
Tomaat-garnaal, in de volksmond tomate-crevette, is zo Belgisch als maar kan zijn. Verse Noordzeegarnalen en heerlijk rijpe tomaten verschijnen sinds jaar en dag samen aan de feesttafel. Een klassieker die je in no-time op je bord tovert.

Tijd voor een frisse blik op dit gerecht mét een Islay whisky.


Ingrediënten

Voor de kroepoek met rode pesto


  • een zakje kroepoek oedang (met garnaal)
  • 100 gr. zongedroogde tomaten
  • 20 gr. Parmezaanse kaas
  • 1 teentje look
  • 5 cl. olijfolie
  • 1 kl Kilchoman Loch Gorm
  • 1 kl balsamico-azijn
  • een paar pijnboompitjes
  • een takje koriander


Voor de tomaat-garnaal


  • 150 gr garnalen (vers gepeld is altijd beter!)
  • 8 cocktailtomaatjes
  • gedroogde dille en peterselie


Voor de whisky-basilicum mayonaise


  • 2 eieren
  • 1 el. natuurazijn
  • 1 el. mosterd
  • 1 el. lauw water
  • arachideolie
  • 1 kl. Kilchoman Loch Gorm
  • 5 - 8 blaadjes verse basilicum
  • 1 teentje look

Bereiding

Kroepoek met rode pesto

Snijd de zongedroogde tomaten grof. Pers het teentje look uit en rasp de Parmezaanse kaas.

Doe de tomaten, look, Parmezaanse kaas in de blender en voeg de olijfolie, Kilchoman whisky en balsamico toe. Laat draaien tot je een mooie pasta bekomt.

Bestrijk de kroepoekchips met een beetje pesto en druk er een pijnboompitje in. Strooi er tenslotte wat fijngehakte koriander over.

Whisky-basilicum mayonaise

Klop het eigeel los en voeg azijn, mosterd en water toe. Voeg onder het kloppen beetje bij beetje arachideolie toe tot je een mooie mayonaise bekomt.

Hak de basilicum fijn en plet het teentje look. Voeg dit samen met een koffielepel Kilchoman toe aan de mayonaise. Zet nog even de mixer in het mengsel en kruid af met peper en zout.

Tomaat-garnaal

Snijd het hoedje van de tomaat en snijd eveneens de onderkant een beetje bij. Zo blijft de tomaat makkelijk staan op het bord.

Hol de tomaat voorzichtig uit en doe een beetje mayonaise in de tomaat. Meng dille en peterselie onder de garnalen en vul de tomaat ermee op.

Strooi nog wat dille erbovenop en werk af met een topje basilicum en eventueel een dun schijfje radijs.

Rest je nog enkel het bord te dresseren en af te werken met een toefje verse mayonaise.

Serveertip: Natuurlijk een Kilchoman Loch Gorm. Heb je liever een ongeturfde whisky? Opteer dan voor een Benromach Organic.


Share:

0 comments:

Post a Comment