Sunday, 17 August 2014

Receptenmaand: Verse hamburger met spek en knolselderpuree

Spicy comfort food voor een regendag

De zomer keert stilaan op zijn stappen terug. Het grijze herfstweer doet ons teruggrijpen naar comfort food. Makkelijk te bereiden, hartig eten om ons aan te verwarmen.

Verse hamburgers maken is op zich niet veel werk en een stuk smakelijker en gevarieerder dan de modale diepvrieshamburger waarvan we niet willen weten wat erin zit. Aan het werk!


Ingrediënten

Voor de knolselderpuree

  • halve kilo loskokende aardappelen (bintjes)
  • een halve knolselder
  • 4 kruidnagels
  • 150 gram boter
  • 1 ei
  • peper, zout en nootmuskaat


Voor de verse hamburger

  • 400 gr. gemengd gehakt
  • 2 teentjes look
  • 2 sjalotjes
  • 2 el. Worcestershire saus
  • 2 kl. komijn
  • 2 kl. korianderpoeder
  • 2 kl. garam masala
  • 2 kl. gerookt paprikapoeder
  • 2 kl. gedroogde en gehakte rode chilipepers
  • 2 eieren
  • 2 sneden wit brood
  • 4 el. Springbank 10 jaar
  • 8 sneden gerookt spek

Bereiding

Knolselderpuree

Schil de aardappelen en snijd ze middendoor. Kook ze gaar in licht gezouten water gedurende 20 minuten.

Schil ondertussen de knolselder en snijd hem in blokjes. Stoof de knolselderblokjes samen met de kruidnagels aan in boter op een zacht vuur. Let op dat de knolselder niet kleurt!

Giet de aardappelen af en zet de kom nog even op het vuur zodat ze opdrogen. Doe de blokjes knolselder erbij en voeg wat (als in heel wat) klontjes boter en een ei toe. Stamp alles tot een smeuïge puree. Hoe meer boter, hoe smeuïger. Dit kan je eventueel ook met een passe-vite doen.

Verse hamburger

Ontdoe de sneetjes brood van hun korst en snijd ze in blokjes. Doe in een kom en overgiet met 4 eetlepels Springbank 10. Laat eventjes staan.

Pel het teentje look en pers het uit. Snijd eveneens de sjalotjes fijn. Prak het gehakt en voeg alle kruiden (komijn, korianderpoeder, garam masala, gerookt paprikapoeder en chilivlokken) toe. Doe er vervolgens het geperste teentje look, de fijngesneden sjalotjes, twee eetlepels Worcestershire saus en twee eitjes bij. Meng er tenslotte het geweekte brood onder en meng alles goed.

Maak 4 grote hamburgers uit het bereide gehakt. Je kan dit makkelijk met een dresseerring doen. Omwikkel elke hamburger met 2 sneetjes spek en zet vast met tandenstokers

Bak de hamburgers in olijfolie en boter. Schroei beide zijden toe op hoog vuur en laat dan rustig garen. Laat even uitlekken op keukenpapier en verwijder voorzichtig de tandenstokers.

Serveer de knolselderpuree en hamburger eventueel met een fris slaatje.



Serveertip: Springbank 10 ligt voor de hand. Ik koos echter voor een Highland Park 18. Deze uit de kluiten gewassen Orkney whisky combineert dankzij zijn zoete en gerookte aroma’s uitstekend met de hamburger.
Share:

0 comments:

Post a Comment