Saturday, 6 December 2014

Week van de smaak: Whisky tasting met Bob Minnekeer


De achtste Week van de Smaak vond plaats van 13 tot 23 november 2014. De Week van de Smaak is een tiendaags publieksevenement in november rond smaak en eetcultuur en vindt plaats over heel Vlaanderen en Brussel.

Officieel eindigde De Week van de Smaak op 23 november. CC De Plomblom breidde hieraan een verlengstuk met de whiskydocumentaire ‘Whisky: The Islay Edition’ en een tasting met de Belgische whiskylegende Bob Minnekeer. De sympathieke Gentenaar baat The Glengarry uit en heeft zowat de grootste whiskyclub van België onder zijn hoede.Whisky: The Islay Edition


Deze documentaire van Postorgasmic Kitchen (P-O-K) over de 8 actieve distilleerderijen van het eiland Islay kaapte reeds een aantal prijzen weg, waaronder de Food Film Festival Chicago 2012. Olav Verhoeven koppelt in deze documentaire prachtige natuurbeelden aan interviews met Distillery Managers.

Er werd echter net niet genoeg research gedaan naar het correct uitspreken van bepaalde namen zoals Islay en de, soms verdomd moeilijke, Keltische namen van de distilleerderijen.

Volgens Bob Minnekeer werd de voice-over ingesproken door een Engelsman en hij kreeg zelf pas de film in de definitieve versie. Een plausibele uitleg voor een jammerlijk schoonheidsfoutje.Whisky Tasting met Bob Minnekeer

De grootste whiskykenner van België is een levende legende. Naast doedelzakspeler en auteur van boeken over whisky, over koken met whisky en over Schotland is hij ook voorzitter van The Glengarry in hartje Gent, een van de grootste whiskyclubs van het land.

De man verscheen een aantal jaar geleden in Tournée Générale met Jean Blaute en Ray Cokes en koppelde er whisky’s aan onze eigen nationale trots: bier. Hij gaf dan ook maar al te graag tips mee over welk bier bij zijn whiskyselectie past.De line-up van de tastingBob Minnekeer kondigde zijn whiskyselectie aan als “van peer tot teer”. De avond werd gestart met een zoetere Ierse whiskey om langzaam te evolueren naar een (licht) turfbommetje.
Zo kregen de 71 deelnemers uiteindelijk toch nog een beeld van de whiskystijl van het eiland uit de documentaire. Tussendoor kregen de deelnemers een aantal hapjes aangepast aan de whisky. Knappe organisatie van Bibliotheek Ninove!

Redbreast 12

Een klassieke Ierse whiskey. Vol, fruitig en toetsen van noten en oud leder. Volgens Bob een uitstekende match met Lindemans Kriek en een klassieke tomaat-garnaal.

Auchentoshan Virgin Oak

Een recente Lowlander zonder leeftijdsaanduiding die een volledige rijping op nieuwe vaten onderging. Typische Auchentoshantoetsen van crème brûlée en vanille met een licht zuurtje. Kan een ideaal koppel vormen met een Maredsousbier.

Hart Brothers 17yo Vatted Malt Sherry Finish

Een blend van onafhankelijk bottelaar en blender Hart Brothers. Volgens Bob een mix van Speysiders uit Dufftown. Veel zoete sherrytoetsen: rozijnen, pruimen en walnoten. Valt uitstekend te combineren met foie gras, chocolade en een trappist.

Glengoyne Cask Strength batch 003

Glengoyne ligt in de Highlands regio. Onrijpe banaan en peper kenmerken deze op vatsterkte gebottelde whisky. Iets te 'spirity’ naar mijn smaak. Bob zou dit pairen met een klassieke Britse erwtenpuree.

Bunnahabhain 12

Een klassieke ongeturfde Islay whisky. Notig en moutig met zilte toetsen. Een uitstekende combinatie met kreeft en sint-jakobsnoten.

Dun Bheagan Caol Ila 10

Eindelijk! De laatste te proeven whisky was een licht tot medium geturfde Caol Ila gebotteld door Ian Macleod Distillers. Zout, turf en winterkruiden (kruidnagel, nootmuskaat en sinaaszeste). Vormt een uitstekend koppel met gegrilde vis.Voor de Ninovieters had hij als afsluiter volgende tip : Witkap gaat perfect samen met Auchentoshan 12jr Lowland single malt. Waarop de man prompt een Witkap in de handen kreeg.
Share:

0 comments:

Post a Comment