Friday, 27 February 2015

Douglas Laing #RockOyster Tweet Tasting


Ik was een van de gelukkigen die kon deelnemen aan de Tweet Tasting onder leiding van Steve Rush en het Douglas Laing team (Jan Beckers.Cara Laing en Chris Leggat).

Er zaten zes samples in de doos. Twee samples van de nieuwe blended malt Rock Oyster. De andere ware drie Old Particular whisky’s en een Talisker ‘Young & Feisty’.



Whisky #1: Rock Oyster

Blended islands malt, 46% ABV

Kleur: Licht geel, witte wijn. Laat dunne en snelle benen achter op het glas.

Neus: Zoute zeelucht. in zout gekonfijte citroen en een lichte hint van nam pla (Thaise zoute vissaus). Lichte rook en een tikkeltje zoet. Romige boter met suiker. Belegen kaas en de bijhorende ammoniakgeur. Houtvernis. M&M’s met gezouten pinda’s. Een asbak uitgewassen met zeewater.
Met water: munt, gezouten M&M’s en gesneden chilipepers.

Smaak: Zout en peper. Turfrook is meer aanwezig. Citrus en honing. Sigarettenas.
Met water: Meer rook, meer zout en minder zoete aroma’s. Gezouten pinda’s en as.

Finish: Zoete finish met lichte hint van gekonfijte citroen. Aromatisch hout, peper en sigaretten.


Whisky #2: Arran 18

Old Particular reeks, August 1996, 48.4% ABV, cask #10529, 306 flessen

Kleur: Licht geel, gebleekt stro. Laat dikke en trage benen achter op het glas.

Neus: Kokosnoot, banaan en vanille. Een lichte toets van menthol of pepermunt. Bloedsinaasappelen, bruine suiker. Tropisch multivruchtensap en een snoepwinkel. Een mix van fruitsnoepjes.
Met water: Citroen, limonade met gember en extra suiker.

Smaak: Romige fruitmousse. Perziken. Een zachte bittere evolutie met wat kruidigheid.
Met water: Frisse citrus en kruiden.

Finish: Een zachte finish. Perziken en romige kaasmousse. Een hint van munt verfrist de tong. Een trou normand met perziksorbet.



Whisky #3: Bunnahabhain 17

Old Particular reeks,1997, 48.4% ABV, cask #10584, 306 flessen

Kleur: Licht geel. Tragge en dikke glastranen.

Neus: Verf en Play Doh, klei en zoete rook. Nat hout. Appels, fino sherry en cider. Zeezout, lavendelzeep en citronellakaarsen. Een heerlijk smerige Bunna!
Met water: lampenolie en een hete sauna.

Smaak: Olie-achtig en rokerig. Citroen en chocolade.
Met water: Citroen en peper. Roommelk en oesters.

Finish: Olie, oesters en tabak. Gezouten aardappelen.



Whisky #4: Highland Park 18

Old Particular reeks, 48.4% ABV

Kleur: Licht geel. Trage tranen op de rand van het glas.

Neus: Honing, melkchocolade en koffie. Ham met honingglazuur en leder. Rood fruit. Gefrituurd ijs met fruitsalade.

Smaak: Kaneel en peper. Honing. Donkere chocolade. Werther’s Original. Eclairs met crème patissière en Coca Cola.
Met water: cacaopoeder, Ovaltine. Chocoladetaart met karamel.

Finish: Een romige afdronk met melkchocolade en vanille. Een hint van tabak.



Whisky #5: Talisker 'Young & Feisty’

Provenance reeks, 46% ABV

Kleur: Zeer bleek. Witte wijn aangelengd met water. Heel veel kleine druppeltjes verschijnen maar laten toch dikke trage benen na op het glas.

Neus: Brooddeeg. Spirit, mout en metalig. Rubber, fietsbanden. Oude fabrieksgeuren. Gemberkoekjes en sportschoenen. Citroen en zeewier.
Met water: Zoete turfrook en citrus.

Smaak: Zoet met een peperboost. Honing gevolgd door citrus en zout.
Met water: Medicinaal. Ontsmettingsalcohol en pleisters.

Finish: Citroenzeste, appels en zoute. Een verwarmende en lange finish.



Whisky #6: Re-Rock Oyster


Een tweede proefsessie van Rock Oyster kon enkele van de meer verborgen karaktertrekjes van de eilandmalts blootleggen.

De chocoladetoetsen van de Highland Park whisky waren beter opmerkbaar nu. En de Talisker liet zijn sporen na. En ook mijn hersenen wouden een spelletje spelen. Ik meende oestersap waar te nemen in het restje van mijn eerste glas.


Conclusie


Dit was opnieuwe een knappe Tweet Tasting van The Whisky Wire en Douglas Laing. Alle Old Particular whisky’s waren stuk voor stuk toppers. En Rock Oyster is een waardig lid van de Big Peat familie.

Share:

0 comments:

Post a Comment