Thursday, 26 February 2015

Nieuws: Midleton komt met eerste Virgin Oak finish

Irish Distillers lanceerde vandaag Midleton Dair Ghaelach, de eerste whisky ooit met een finish op virgin oak hogsheads van inlandse eik.

Deze unieke Ierse expressie is de nieuwste telt van de Midleton single pot still familie en moet de immer groeiende dorst van whiskyliefhebbers naar nieuwe en innoverende whiskey’s laven.

Midleton Dair Ghaelach, dat zoveel als ‘Ierse eik’ betekent, is het resultaat van zes jaar onderzoek om inlandse eik te gebruiken voor het rijpingsproces van Midleton whiskey. Master Blender Billy Leighton en Master of Maturation Kevin O'Gorman kregen de leiding over het project maar hadden wel twee randvoorwaarden. Een eerste voorwaarde was dat enkel Ierse eik uit duurzame bosbouw gebruikt zou worden. Een tweede voorwaarde was om nieuwe smaakprofielen bloot te leggen voor nieuwe en uitstekende single pot still Irish whiskey’s.


In samenwerking met Ierse bosbouwexperts selecteerde O'Gorman en Leighton Grinsell box op het Ballaghtobin landgoed die de eik zouden voorzien voor een eerste reeks virgin oak releases. Elke fles kan terug getraceerd worden naar één van de tien 130-jaar oude eiken uit het Grinsell bos die in april 2012 geveld werden.

Om van het hout vaten te maken, werden vakmannen van de Maderbar zagerij in het noordwesten van Spanje ingeschakeld. De staven werden overgebracht naar de Antonio Paez Lobato kuiperij in Jerez. Daar werden de staven na 15 maand drogen verwerkt tot 48 hogsheadvaten en geschroeid.

Bij Midleton werd een selectie van 15 tot 22-jarige whisky uit ex-bourbonvaten opnieuw “gehuwd” en vervolgens de Ierse eiken vaten mee te vullen. Leighton en O'Gorman roken en proefden elke maand en besloten om na bijna een jaar, toen de perfecte balans met de Ierse eik bereikt werd, te bottelen.

Midleton Dair Ghaelach wordt gebotteld op vatsterkte, variërend van 58.1% ABV tot 58..5% ABV en zonder koude filtratie. De whisky zal beschikbaar zijn in o.a. Ierland, Frankrijk en Zuid-Afrika. De adviesprijs zal rond de 220€ liggen.
Share:

0 comments:

Post a Comment