Wednesday, 11 March 2015

8 Ierse whiskey’s voor Saint Patrick’s Day

Ierlands nationale feestdag staat voor de deur en wordt zowat over de hele wereld uitbundig gevierd door mensen met Ierse roots en de “Irish for a Day”. Naar goede gewoonte vloeit op 17 maart ook het (groene) bier en de whiskey rijkelijk. Bushmills en Jameson zijn veruit de gekendste merknamen. Ierland heeft echter zoveel meer te bieden.

Hier vind je alvast een shoppinglijstje om de barkast te spijzen.


Teeling Single Malt

Deze single malt van de broers Teeling is een vatting van maar liefst vijf verschillende wijnvaten: sherry, porto, madeira, witte bourgogne en cabernet sauvignon. Gebotteld op 46% en een absolute, budgetvriendelijke aanrader. Prijs: €62.

Redbreast 12 jaar

Dit is volgens sommigen de beste Ierse whiskey ter wereld. Een erfgenaam van de zo typische Ierse whiskeystijl met heel veel sherry-invloeden en een spoortje rook. Prijs: €43.

Connemara Peated Irish Whiskey

Een krachtige en ietwat ongewone Ierse whiskey. Dit geesteskind van John Teeling is slechts tweemaal gedistilleerd in plaats van drie en is bovendien nog eens geturfd. Prijs: €62.

Writers Tears

Writers Tears is een lichte en zoete Ierse whiskey, gemaakt uit een mengeling van single pot still en single malt whiskey’s, resulterend in aroma’s van honing en fruit. Prijs: €47.

Titanic Irish Whiskey

Dit is een vijf jaar oude blend van de recent opgerichte Belfast Distillery Company. De naam refereert natuurlijk naar de beroemde boot uit Belfast. De gebruikte whiskey’s in de mengeling zijn afkomstig van de Cooley Distillery. Prijs: €56.

Greenore Single Grain 8 jaar

Het vlaggenschip van Greenore is 8 jaar oud en heeft een quasiperfecte balans tussen de ingrediënten, het vakmanschap en de ex-bourbonvaten waarin de whisky rijpte. Een zoete en delicate whiskey. Prijs: €34.

Irish Single Malt 2001

Jurgen’s Whiskyhuis bottelt heel af en toe zelf whisky’s. De eerste, een 20-jarige Ardbeg, was een absolute topper en ook deze zal hoge toppen scheren. Een 13 jaar oude single malt van een niet nader genoemde Ierse distilleerderij. Let wel op met het hoge alcoholgehalte… 60% ABV. Prijs: €81.

A Drop of the Irish

A Drop of the Irish is een creatie van Robin Tucek, de man achter Blackadder met “a cunning plan”. Deze whiskey komt op regelmatige basis uit en verschilt telkens van leeftijd en alcoholpercentage. Prijs: €82.
Share:

0 comments:

Post a Comment