Wednesday, 6 May 2015

Feis Ile 2015

Het Islay Festival of Malt & Music komt met rasse schreden dichterbij. Een groot aantal peatliefhebbers zullen op pelgrimstocht naar het Walhalla in de Inner-Hebriden trekken. Anderen, zoals ikzelf, zullen de festiviteiten vanop een afstand volgen.

Het is ondertussen traditie dat de distilleerderijen op het eiland een Open Day houden voor de bezoekers en (meestal) enkel op die dag een speciale botteling verkopen. Voor de eerste keer zien we ook twee onafhankelijke bottelaars op de kar springen: The Scotch Malt Whisky Society en Douglas Laing.

Wat hebben de distilleerderijen in petto?Ardbeg


Ardbeg Day wordt traditioneel georganiseerd op 30 mei. Ook in het buitenland wordt Ardbeg Day gevierd. In Belgiƫ wordt er bij mijn weten niets speciaals georganiserd.

De Kildalton distilleerderij viert dit jaar zijn 200-jarig bestaan. De festivalbotteling werd al een paar weken verkocht in bezoekerscentrum en sinds 4 mei ook via de website (enkel levering binnen het V.K.). De server kon de grote bezoekersstroom echter niet aan en wordt nu al smalend Ardbug genoemd. Alle flessen zijn ofwel uitverkocht, ofwel offline gehaald om die arme server te sparen.

Verwacht je aan een hoop futuristische marketingfestiviteiten die het verleden, heden en de toekomst vieren.

Ardbeg Feis Ile 2015 Perpetuum: 47.4% ABV, NAS, £85. (Dit is waarschijnlijk dezelfde whisky als de Distillery Release, enkel gebotteld aan een lager alcoholpercentage en duurder).

Bowmore

Islays oudste distilleerdrij organiseert haar Open Day op woensdag 27 mei. Bowmore slaat opnieuw de handen in elkaar met Islay Ales en zal twee ambachtelijke bieren voorstellen. Eentje die gelagerd werd op een sherryvat van Bowmore en een ander op een bourbonvat.
Bowmore zal tevens drie speciale whisky’s voorstellen:

Bowmore Feis Ile 2015 Virgin Oak: 55.7% ABV, NAS, 1000 flessen, £55
Bowmore Feis Ile 2015 Sherry Cask 1988: onbekend ABV, 26 jaar oud, 248 flessen, £350
Bowmore Bottle your own Feis Ile 2015 Oloroso sherry cask 2002: onbekend ABV, 12 jaar oud, Oloroso sherryvat #2214, £80.


Bruichladdich

De ontwaakte reus aan de overzijde van Loch Indaal zal zeer zeker zijn Master Distiller, Jim McEwan, vieren. Zeker nu de man zijn nakende pensioen aankondigde. Bruichladdich’s Open Day vindt plaats op 24 mei. Hun festivalbotteling wordt een heel speciale Black Art.

Bruichladdich Feis Ile 2015: High Noon Black Art Valinch: onbekend ABV, NAS, symbolische 1881 flessen, £100.


Bunnahabhain


Islays meest noordelijke distilleerderij zal zijn deuren openen op 29 mei. Master Distiller Ian MacMillan zal de twee Feis Ile bottelingen voorstellen aan een select publiek op maandag 25 mei.

Bunnahabhain Feis Ile 2015 Rubha A'Mhail: 11 jaar oud.

Bunnahabhain Feis Ile 2015 18 yo : 18 jaar oud, Moscatel finish.


Caol Ila


De gigantische distilleerderij van Diageo heeft nog geen informatie losgelaten over hun Feis Ile botteling van dit jaar. Zij organiseren hun Open Day op 25 mei.

Caol Ila Feis Ile 2015: 1998, 1.500 flessen, £99, triple matured (American oak, Moscatel, old puncheons)


Jura

Islays naaste buur Jura profiteert van het festival om bezoekers naar hun afgelegen distilleerderij te lokken op het gelijknamige eiland. Het Jura Tastival, zoals zij hun Open Day gedoopt hebben, vindt plaats op 28 mei. Details van de speciale botteling zijn nog niet gekend, maar de kans is groot dat ze Jura Tastival 2015 zal noemen.


Kilchoman

De youngster van het eiland viert dit jaar zijn 10e verjaardag. Ook hun Open Day vindt plaats op 28 mei. De Feis Ile botteling is een vatting van 3 first-fill bourbonvaten van 7 jaar oud.

Kilchoman Feis Ile 2015:

2008, 58.2% ABV, 742 flessen, £78,60.


Lagavulin

Deze tweede Diageogigant op het eiland is veruit de meest bekende. Lagavulin’s Open Day vindt plaats op 23 mei.

Lagavulin Feis Ile 2015:

1991 Vintage, 24 jaar oud 3.500 flessen, £124.


Laphroaig

Nog een distilleerderij die 200 kaarsjes mag uitblazen dit jaar is Laphroaig. Hun Feis Ile botteling heet sinds enkele jaren Cairdeas. Ook dit jaar zal dit het geval zijn. Waarschijnlijk wordt deze net als vorig jaar in de webshop te koop aangeboden. Wees alvast voorbereid op lange wachttijden en grijze haren. Hun Open Day wordt georganiseerd op 26 mei.

Laphroaig Feis Ile 2015 Cairdeas: NAS, 51.5% ABV


Onafhankelijke bottelingen

Twee onafhankelijke bottelaars, Douglas Laing en The Scotch Malt Whisky Society, zullen dit jaar ook een speciale single cask voorstellen tijdens het festival.

Douglas Laing

Het in Glasgow gevestigde Douglas Laing houdt een aantal kleinere tastings op het eiland en bottelde als herdenkingsfles een 14 jaar oude Laphroaig.

Old & Particular Laphroaig 2001: 14 jaar oud, 48.4% ABV, refill butt DL10694, 636 flessen


The Scotch Malt Whisky Society (SMWS)

SMWS organiseert voor het eerst een Open Day op 22 mei in het prachtige Islay House. Voor deze gelegenheid bottelden ze een 17 jaar oude nummer 3 (neen, dit is geen Chinees afhaalgerecht!).

SMWS 3.243 ‘Dark, smouldering flamenco gypsy’: 17 jaar oud, 57.1% ABV, refill ex-sherry butt, van Islays oudste (hint: het begint neerbuigend met een B en wil steeds meer.), £80. Daarom benijd ik dus het Verenigd Koninkrijk!


The Islay House

The Islay House zelf zal een eigen Feis Ile botteling voorstellen. Het wordt een 10 jaar oude Port Charlotte, gedistilleerd in 2004.


Ik ben niet de enige die een blogspost deed over de Feis Ile bottelingen. Yoav Gelbfish was eerst, dus ere wie ere toekomt. Lees zijn versie op Whisky Gospel.
Share:

0 comments:

Post a Comment