Wednesday, 10 June 2015

Big Peat chocolademousse met mangocompote

Tijd voor dessert ‘underneath the mango tree’ !
 Iedereen kijkt telkens weer uit naar de laatste gang van het diner. Hoe lekker al het voorgaande ook mocht zijn, enkel het dessert wordt onthouden door de tafelgasten.

Geturfde whisky matcht uitzonderlijk goed met witte chocolade en Big Peat heeft nood aan een luilekkere vakantie ’underneath the mango tree’.
Ingrediënten

Voor de chocolademousse


 • 200 g witte chocolade
 • 3 eieren
 • 160 ml room
 • scheutje melk
 • 1 el Big Peat whisky
 • een blaadje gelatine (3.5 gr.)

Voor de mangocompote


 • 1 eetrijpe mango
 • 50 g suiker
 • scheutje water
 • 3 - 4 fijngehakte muntblaadjes

Voor de karamel


 • 75 g suiker
 • scheutje water

Bereiding

Witte chocolademousse

Breek de chocolade in stukjes en smelt hem au bain-marie met een scheutje melk en een eetlepel Big Peat whisky. Ik houd het op één enkele eetlepel omdat de whisky snel overheerst en het dessert blijft op de eerste plaats nog steeds chocolademousse.

Voor een au bain-marie neem je twee kommen die in elkaar passen. Vul de grootste voor een kwart met water en zet deze op een zacht vuur. Plaats de kleinere kom erin. Deze zal opgewarmd worden door het verdampte water. In deze kleine kom laat je de stukjes chocolade smelten.

Laat de chocolade rustig smelten en leg intussen het gelatineblaadje te week in een glas koud (!) water. Vergeet niet regelmatig te roeren in de chocolade.

Scheid het eiwit van de dooiers en klop de eiwitten stijf in een propere kom. Het eiwit is stijf genoeg als je de kom zonder ongelukken ondersteboven boven je hoofd kan houden. Ook de room mag je vervolgens half opkloppen tot yoghurtdikte.

Als de chocolade een mooie gladde massa geworden is, voeg dan het uitgeknepen gelatineblaadje toe en roer tot de gelatine opgelost is.

Dan mag je de massa overgieten in een propere kom en er eerst het eiwit onder spatelen. Meng alles mooi tot je een luchtige mousse krijgt. Spatel tenslotte ook de halfopgeklopte room onder het mengsel.

Giet over in kleine glaasjes en laat ze een paar uur rusten in de koelkast.

Mangocompote

Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Doe de mangoblokjes met de suiker en een klein scheutje water in een kom. Breng op een zacht vuurtje aan de kook en laat een kwartiertje pruttelen.

Haal de kom van het vuur en laat de compote afkoelen.

Karamel

Doe de suiker met een scheutje water in een kom en breng aan de kook. Laat zachtjes doorkoken en zet intussen een schaal met koud water klaar. Hou de karamel in de gaten. Eens hij begint te kleuren, haal je de pot van het vuur en zet je hem in de schaal met koud water.

Nu moet je heel snel werken! Maak horizontale en verticale karamellijnen met de achterkant van een lepel op een bakpapier. Zo krijg je een heel fijne netstructuur die je straks in stukjes kan breken.

Afwerking

Meng wat fijngesnipperde munt onder de gekoelde mangocompote en leg een fijn laagje compote bovenop elk glaasje chocolademousse. Breek de karamel in stukjes en steek in elk glaasje een stukje. Werk tenslotte af met een topje munt
Share:

0 comments:

Post a Comment