Thursday, 24 September 2015

Chapter 7 Tomatin 2009

Hold your horses!
  • Tomatin Distillery, Inverness (Highlands)
  • 6 jaar oud
  • 63.2 % ABV
  • Gedistilleerd in 2009, gebotteld in 2015
  • Bourbon hogshead #1849 | 335 flessen
De Highlands distilleerderij Tomatin werd opgericht in 1897. Ooit een ware gigant die meer dan 12 miljoen liter alcohol produceerde. In de jaren zeventig staken ze zelfs Glenfiddich voorbij qua productie.

De stokerij sloot haar deuren in 1985 door de beruchte crisis die één derde van de actieve distilleerderijen tot sluiting dwong. Tomatin werd gered door twee voormalige Japanse klanten en werd zo de eerste Schotse distilleerderij in Japanse handen.

Smaaknotities

Kleur: Dit is een heel bleke whisky, bijna zoals een jonge Chardonnay. Gezien zijn leeftijd en hoge alcoholgehalte is het geen verrassing dat de benen snel en dun zijn. Wanneer je een dram uitschenkt zal je merken dat er veel kleine belletjes op het oppervlak blijven.

Neus: Jong en "spirity". Druiven, of maak er meteen maar gekoelde grappa van. Nagellakverwijderaar en scherpe mosterd. Vanille, kokosnoot en verse limoen. Er zit een ginkantje aan deze whisky. Jeneverbessen en korianderzaad. Aardappelen en misschien zelfs wat zoute zwarte bonensaus. Citroensnoepjes.
Water toevoegen is bijna een noodzaak. Citrus en rozemarijnaroma's gaan mooi samen met anijszaad. Tonen van pastis en roze peperbollen.

Smaak: De smaak is een overweldigende mix van graankoekjes en limoensap. Ananas uit blik en een sterke alcoholsmaak. Desalniettemin is het mondgevoel eerder romig. Perzik en kruidnagel.
Water brengt groene chilipepers naar boven. Jalapeños om precies te zijn. Een minimale bitterheid van verse twijgjes rozemarijn en gesuikerde citroensnoep.

Afdronk: Een mooie warme finish met een zoet kantje. De chilipepers zorgen ervoor dat je nog lang kan nagenieten.Prijs: €60 bij Jurgen's Whiskyhuis

Hij is jong, vurig en bleek en soms is dat juist goed. Een uitdagende dram met meer dan genoeg smaak om een geoefende whiskydrinker een avond te entertainen.


Sample opgestuurd door Selim van Chapter 7
Bron en afbeelding: Chapter 7 / Jurgen's Whiskyhuis
Share:

0 comments:

Post a Comment