Sunday, 18 October 2015

Chapter 7 Irish Single Malt 2000

Chapter 7 Irish Single Malt 2000


Ierse whiskey was hét drankje op het einde van de 19e eeuw. De industrie ging ten onder met de Drooglegging en toen een aantal inventieve Schotse zakenmannen voet aan grond kregen in de V.S. was het lot van de Ierse whiskey pas echt bezegeld. Gelukkig draait het rad van fortuin opnieuw in het voordeel van de Ieren en zien we regelmatig mooie onafhankelijke bottelingen verschijnen.

Identiteitskaart

  • Onbekende Ierse whiskey uit 2000
  • 14 jaar oude single malt 
  • Bourbon hogshead #10928 single cask - 230 flessen
  • Alcohol: 56.7% ABV

Smaaknotities

Kleur: Een zachte gele portokleur en dunne snelle benen.

Neus: Fris, notig en een tikkeltje scherp. Dit is ongetwijfeld familie van het sherryzustervat 10836. Korianderblad en Aziatische kruidenmix. Bloedsinaasappel, donkere chocolade en korianderzaad. Houtschaafsel en hars. Na een tijdje krijg ik opnieuw chocolade en honing. Zelfs een licht metaalachtige geur.

Met water is het metaal iets meer uitgesproken. Gelukkig wordt het aroma in toom gehouden door musk en komijnzaad. Een zak Bounty's met chocolade en kokosnoot.

Smaak: Zoet en scherp in de mond. Een smakelijke combinatie van honing, chocolade en noten. Toblerone komt zeer dicht in de buurt. Dit herinnert me aan oudere grain whisky's. De perfecte balans tussen bitter hout en zoete honing.

Een enkel druppeltje water maakt de chocolade los met wat rode chili. Kokosnoot, honing en een zijdezacht karamellaagje.

Afdronk: Een warme finish met houterige accenten. Noten en chocolade. Een lange kruidige finish tilt hem een niveautje hoger.Prijs: €110

Ik kon deze Ierse single malt best wel smaken. Een glas met heftige aroma's en een goed alternatief voor de klassieke geturfde winterwhisky. Ik vond hem zelfs beter dan zijn sherrybroer. Wel moeilijk te vinden.

Bron en afbeeldingen: Figee.ch
Share:

0 comments:

Post a Comment