Saturday, 31 October 2015

Mark Dermul's Frankendram

Frankendram

Snoepjes eten met het monster van Frankenstein

Deze blend stond al sinds maart op me te wachten. Halloween is dan ook de perfecte gelegenheid om dit uitzonderlijk probeersel van Mark Dermul a.k.a. The Toshan man aan de lippen te zetten.

Soms (nu ja, eerder bijna altijd) wordt het naamloze monster onjuist aangeduid met Frankenstein in verwarring met zijn maker Victor Frankenstein.

De blend heeft een aantal gelijkenissen met de demon of duivelscreatie van Frankenstein. Het is een poging om iets moois te creeëren uit een berg samples die Mark door de jaren heen verzamelde. En het lijstje aan gebruikte single malts is behoorlijk impressionant.

Identiteitskaart

  • Mark Dermul's Frankendram
  • Niet-commerciële blend van 200 single malts
  • 49.7 % ABV

Smaaknotities

Kleur: Een goudkoperkleurige whisky die dunne beentjes achterlaat op het glas.

Neus: Een aantrekkelijke neus met veel hout en kruiden. Marshmallows ook. Behoorlijk wat PX en madeira-invloeden. Honingmeloen en zure Haribobeertjes. De rokerige aroma's zitten onder een laagje van bananensnoep. Zoete vanillerook en tangerines. Zelfs wat medicinale aroma's. Pompelmoes en gezouten karamel. Met wat tijd in het glas begint dit eerder naar Werther's Original met een likje verf te neigen.
Met water krijgt hij wat peper in de reet met nog wat aroma's van kauwgom of tuttifrutti. De rook wordt helemaal teruggedrongen. Oudbakken peperkoek.

Smaak: Mandarijnen met een friszure toets en zoute maritieme smaken. Er blijft nog een beetje rook achter (gelukkig). Karamel met grof zeezout, balsahout en peper. Dit doet me heel erg denken aan Springbank, ook al is er geen spoor van te bekennen in de blend. Topspul gemaakt uit restjes!
Een paar druppeltjes water maken de whisky bitterzoet. Verf en zeste van pompelmoes. Vette room met witte chocolade en banaan.

Afdronk: Warm, fruitig en een tikkeltje zout. Een lange finish op peper, kruiden en spoortjes tabak.

Frankendram


Het werd al even gezegd, maar ik herhaal het nog eens: behoorlijk knap spul voor een home blend. En met een volledige beschrijving op zijn website. Gelukkig kan Mark, in tegenstelling tot Compass Box, niet op de vingers getikt worden door de SWA hiervoor. De single malts die gebruikt werden doen menig geek watertanden: Rosebank, Port Ellen, Caperdonich, Littlemill, Macallan... en het lijstje gaat zo nog wat verder.

Bedankt voor het sample, Mark. May the Malt be with you en je volgende Frankendram!


Frankendram
“Impressive. Most impressive. Obi-Wan has taught you well."

Meer lezen


Bron en afbeeldingen: Whivie - Whisky voor iedereen
Share:

2 comments:

  1. Leuk dat je hem (ook) lekker vindt! Frankendram II is op komst. Ik hou alvast een flesje voor je aan de kant :-)

    ReplyDelete
  2. Ik sla niks af, behalve vliegen. En whisky al zeker niet ;-)

    ReplyDelete