Sunday, 29 November 2015

Craigellachie Whisky Verticale

The romantic & The pragmatic


Eén van de tweet tastings, georganiseerd door Steve 'The Whisky Wire' Rush, stond volledig in het teken van Craigellachie Distillery. Craigellachie is één van de Last Great Malts uit het whiskyportfolio van het Cubaanse Bacardi. "Rocky Hill" Craigellachie was tot vorig jaar nooit echt een grote naam in de whiskyindustrie. Het overgrote deel van de productie verdwijnt in de Dewar's blends.

In 2014 besloot Bacardi om all the way te gaan met 5 van hun distilleerderijen: het al bekende Aberfeldy, Glen Deveron, Aultmore, Royal Brackla en Craigellachie. En met de belofte van 46% alcohol en leeftijdsaanduiding gingen ze al snel over de tongen van de whisky geeks.

We doorlopen het volledige gamma, inclusief de 19 jaar oude Travel Retail editie (enkel beschikbaar op luchthavens en "tax free" zones) en een exclusieve 21 jaar oude single cask gebotteld voor het Craigellachie Hotel en hun beroemde The Quaich whiskybar.

Craigellachie Still Room. Picture: whiskyintelligence.com
Craigellachie Still Room. Picture: whiskyintelligence.com

Identiteitskaart

  • Craigellachie Distillery, Aberlour (Speyside)
  • John Dewar & Sons
  • Capaciteit: 4 miljoen liter alcohol
  • The Last Great Malts - Bacardi ltd.
  • 13 - 17 - 19 - 21 - 23 years old single malts
  • 46% ABV

Craigellachie 13

Flames. Flared light. Fireworks. Breath in Bonfire Night. Clove-studded baked apples. Sulphury cordite. Hefty, malty, mazy in the mouth. Bonnie sweet, but with fire in its belly.

Craigellachie 13


Kleur: Licht goud, olieparels glijden langzaam naar beneden.

Neus: Banaan met bruine suiker, sinaasappel, leder en een kruidenbom. Subtiele hints van sherry en sulfer gaan mooi samen met aroma's van zoete appel.

Smaak: Kruiden gaan voorop in de strijd. Peper, kardemon en gember. Een toets van mout en appels. Zoet en olie-achtig. Een jong kereltje met een pittig karakter.

Afdronk: Een warme honingfinish met heel veel kruidigheid. Vrij lang met een toets van munt naar het einde toe. Violetsnoepjes en anijssnoep.

Craigellachie 17

A caustic candy store. Vanilla, exotic fruits. Sweet treats. Then sucker punch; a jab of aromatic liquorice and a smooth, smouldering end. A nippy sweetie of a nip.

Craigellachie 17


Kleur: Een tikkeltje donkerder dan de 13 jaar oude whisky. Dunne oliebenen.

Neus: Zoet en spicy. Overduidelijk familie van de 13-jarige. Meer sherry en sulfer. Boter en bosbessenconfituur met een scheutje citroensap.

Smaak: Zoete eik. Honing en rozemarijn. Mout, sulfer en gember. En een heerlijk waxy / kaarsenwas mondgevoel.

Afdronk:  Een warme moutdrank met sinaasappel.

Craigellachie 19 (Travel Retail)

Stand fast for a skirmish. Tempting, pungent pineapple. A deil’s cauldron of tangled flavours; spicy, sulphurous, biscuity beneath. A bellicose malt of backbone and brimstone. Feisty but braw.

Craigellachie 19 Travel Retail


Kleur: Bleek goud. Lichter van kleur dan de 13-jarige. Hier zijn enkel refill bourbonvaten mee gemoeid volgens mij. Olietranen transformeren langzaam in dunne benen.

Neus: Een beetje rokerig. Ananas, agavesiroop en peper. Vanillepudding, citroenzeste en citrusfruit. Sulfer. Gekarameliseerde banaan.

Smaak: Meer houtinvloeden. Bitterzoete sinaasappel. Sporen van kruiden en sulfer. Appels zorgen voor een satijnzacht mondgevoel met een bite.

Afdronk: Zachte mout, honing, munt en sulfer. Sappige mango.

Craigellachie 21 (Exclusive to the Craigellachie Hotel)

Craigellachiz 21 exclusief voor Craigellachie Hotel


Een exclusiviteit gebotteld op vatsterkte, 57.2% alcohol, speciaal voor het Craigellachie Hotel. Kan je slechts één dram proeven in de Quaich Bar, zorg dat het deze is!

Kleur: Diep koper. Mahoniehout met een oranje gloed en een kleverige textuur.

Neus: Sherry en noten. Walnoot en hazelnoot om precies te zijn. Een sherry-sulferbeest. Grappa met peren en karamel. Een ijscoupe met bananenroomijs en rum-rozijnenijs.

Smaak: Rijk en intens. Sherry, sulfer en vuursteen. Steranijs of zwarte anijssnoeprollen. Een licht zure wijntextuur die je tong weer wakker schudt. Het geheel wordt wat zoeter met speeksel. Suikersiroop met munt.

Afdronk: Anijs en noten. Gebakken appel. Een hele hele lange finish.

Craigellachie 23

A malty tang. Oil. Grit and grist. Summons the mill house of old. Then cinnamon and a menthol dunt. Pig-headed, big flavoured. Sweet-and sulphur with each mouthful. A muckle, meaty dram.

Craigellachie 23


Kleur: Goudkleurig. Trage sierlijke benen die naar beneden glijden.

Neus: Genieten van een met honing bestreken stukje varkensvlees met hazelnoten in een stoffige bibliotheek.

Smaak: Licht bitter. Hoestsiroop. Vlierbessen en rozijnen. Donkere chocolade en gebakken ananas.

Afdronk: Donkere chocolade en zoete mout.Het volledige Craigellachie gamma is van een hoge kwaliteit. Een deel van het succes is alvast te danken aan het iets hogere alcoholgehalte. De 13yo is een steengoede beginnerswhisky. Vergeet Glenfiddich en Glenlivet. Als je de Speysideregio wil verkennen start dan met een fles van deze Craigellachie 13 en een Aultmore 12. Heb je daarmee een compleet beeld van de Speyside regio? Neen, maar je bent dan toch al begonnen...

De 17- en 19-jarige whisky's konden me beide uitermate bekoren. Ze hebben meer structuur en diepgang. Ik ben er nog steeds niet uit welke van de twee ik zou kiezen.

De 21-jarige single cask is een topsherrybommetje en de absolute sterspeler uit deze reeks. Ik weet niet of er überhaupt flessen te koop zijn maar wie er eentje weet staan mag me altijd iets laten weten.
De 23-jarige is eenvoudigweg te duur voor mij. Een grootse whisky maar hij liet minder indruk achter dan de 21-jarige...


Bron en afbeeldingen: The Whisky Wire & Craigellachie.


Share:

0 comments:

Post a Comment